01.03.2024 | 23:52

В Пазарджик обявяват лауреатите на Националния конкурс за поезия „Теодор Траянов“

На официална церемония днес в Пазарджик се очаква да бъдат наградени отличените в Националния конкурс за поезия „Теодор Траянов“, организиран от Община Пазарджик.
Денят, избран за церемонията – 30 януари, е рожденият ден на Теодор Траянов (30 януари 1882-15 януари 1945). 

Националният конкурс за поезия „Теодор Траянов“ е учреден от Община Пазарджик като израз на признание към паметта и творчеството на местния поет, един от най-ярките представители на символизма в българската поезия. Конкурсът е явен и се провежда на три години, като първата от тях е 2012 г., когато се навършиха 130 години от рождението на поета. Кметът на Община Пазарджик назначава със заповед тричленна комисия, която да разгледа постъпилите творби и да предложи коя от тях да бъде наградена. Носителят на националната награда за поезия „Теодор Траянов“ получава 1000 евро и грамота.

Първите лауреати на наградата през 2012 г. са Марин Георгиев за стихосбирката „Доживяване“ и Валери Станков за стихосбирката „Аутопсия на зимните миражи“. През 2015 г. с приза са отличени Валентина Радинска за „Времена“ и Андрей Андреев за „Кладенците на моя живот“. Лауреати през 2018 г. са Николай Милчев за „Ти и котките следобед“ и Цветанка Убинова, а през 2021 г. бе отличена Елена Алекова за романа в стихове „Милена“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights