14.06.2024 | 19:34

В Плевенския театър започнаха репетициите на „Случката в град Гога“ от словенския драматург Славко Грум

ДКТ "Иван Радиов" - Плевен, снимка: Ангел Радилов, "Подиум"

В Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен започнаха репетициите на каноничната за словенската драматургия пиеса „Случката в град Гога“ от Славко Грум. Това съобщи Моника Рангелова от отдел „Реклама“ в театъра.

Пиесата, написана през 1930 г., се поставя за първи път на българска сцена. Преводач и консултант на проекта е проф. д-р Людмил Димитров, режисьор е Стилиян Петров, сценограф – Никола Тороманов-Фичо, композитор – Милен Кукошаров, драматург – Гергана Пирозова.

В ролите почитателите на театралното изкуство ще видят актьорите от Плевенския театър Адриан Филипов, Бориса Сарафова-Черкелова, Делян Илиев, Елица Анева, Иван-Александър Дойчев, Мария Илиева, Мария Йорданова, Милена Ерменкова, Мариан Дулчев, Мариян Стефанов, Нина Горановски, Ованес Торосян, Сергей Константинов

Това е свещен текст за словенската драматургия, пиеса, която е обиколила света. Тя е универсална, пиеса за този свят, накъде вървим, къде боксуваме, каза проф. д-р Людмил Димитров пред екипа на постановката. 

„Случката в град Гога“ от Славко Грум за първи път е преведена на български от проф. д-р Людмил Димитров през 2021 г. и е една от петте словенски пиеси в сборника „Мъртвият идва за любимата“. Повод за превода й е творческата среща между проф. д-р Людмил Димитров и режисьора Стилиян Петров преди 15 години, за когото преводачът споделя, че е единственият режисьор в България на когото би доверил този едновременно парадоксален и вдъхновяващ текст.

Славко Грум е един от най-значимите драматурзи на Словенския театър. Днес най-престижният театрален фестивал в Словения носи неговото име. Той завършва медицина във Виена. Повлиян е силно от откритията на Зигмунд Фройд и психоанализата, както и от драматургията на Аугуст Стриндберг, Морис Метерлинк и сценичните открития на режисьора Александър Таиров. Пиесата е припознавана като емблема на словенската експресионистична драма, но в нея се съдържат и откритията на символизма, постсимволизма и натурализма, допълва Рангелова. 

Припомняме, че преди дни на сцената на Плевенския театър бяха представени две премиерни представления на „Островът на съкровищата“ романа на Робърт Л. Стивънсън. Адаптацията и режисурата са дело на Денис Симеонов. В спектакъла участват седемнадесет актьори от трупата на Плевенския театър, които пренасят зрителите в 18 век – златната епоха на карибските пирати.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights