20.07.2024 | 13:29

В Разград откриха Националната изложба „Лудогорие“

Снимка: Община Разград

Националната изложба „Лудогорие“ в Разград наред с усещането за наслада от жанровото, тематично и стилово разнообразие, наред с удоволствието от богатството на талантливите интерпретации на многообразието от форми и посоки на търсения, носи и нещо много важно – радостта от позитивната енергия на изобразителното изкуство. Това каза по време на откриването на културния форум председателят на Съюза на българските художници (СБХ) Любен Генов. Той изрази задоволство, че в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост е истинска радост да се видят събрани заедно толкова артистични личности, отдадени на изкуството.

 По думите му цялата организация на националната изложба „Лудогорие“, която определи като едно от най-престижните събития в сферата на визуалните изкуства, е достоен пример за съчетание на добра воля, положени лични усилия и институционално сътрудничество и най-вече отношение. Председателят на СБХ каза още, че е постигната целта на изложбата да привлече вниманието на творците към красивия Североизточен регион на България, да създаде възможност за свободна творческа изява, да запознае ценителите на изкуството и жителите на града и региона със съвременните тенденции в развитието на българското и чуждестранно изкуство, да обогати фондовете на Художествената галерия. „Със събития като пленера по живопис „Мистика и реалност“,  изложбите „Слънце и звезди“ и „Лудогорие“ Художествената Галерия в Разград се е превърнала в истински значим национален съвременен център за изкуство и високо ценен и нужен и на артистичната общност, и на ценителите“, добави Генов.

Той връчи и част от наградите на отличените в тазгодишното издание на културния форум. В категорията „Живопис“ наградата получи Валентин Топалов. Призът за най-добър авторски материал в категорията „Графика“ беше връчен на Румен Нечев, а наградата в категорията „Скулптура“ журито присъди на Йоанна Кемилева. С отличието на Съюза на българските художници беше удостоен Никола Певичаров, а наградата за млад художник получи Яне Гаджев. Призът за чуждестранен художник отиде при Йоанна Стрейну Лавиния от Румъния, а с наградата за нетрадиционни форми беше удостоен Георги Пасев. Призьорите получиха почетен диплом и плакет.

Приветствия към организаторите и участниците отправиха председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кметът Добрин Добрев, който също имаше честа да връчи част от наградите. Те изтъкнаха, че е удовлетворение и повод за гордост това, че Разград е място, където културата е жива и се развива във всичките й многостранни измерения. Според тях това в значителна степен се дължи на доброто взаимодействие и сътрудничество между местната власт и културните институти. Литературният критик и белетрист Любомир Котев заяви, че великолепието на изложба „Лудогорие“ е не толкова в обема на произведенията, а в многообразието. „Трябва да се преклоним пред всички, които опазват, възраждат и обогатяват тази традиция“, добави Котев.

Близо 300 творби на 182 автори от различни краища на страната и чужбина участват в тазгодишното издание на изложбата. Те са подбрани измежду изпратените общо 506 произведения – живопис, графики и скулптури на 245 творци. Всички те са подредени в залите на галерията и могат да бъдат разгледани до началото на октомври.

Източник: БТА

Рисунките с туш на добричката художничка Гинка Димова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights