21.04.2024 | 20:28

В Русе представят най-новата книга на проф. Юлиян Куюмджиев, посветена на Димитър Ненов

Тази вечер от 17:30 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“ 2024 ще бъде представена новата книга на проф. д-р Юлиан Куюмджиев, посветена на българския пианист, композитор, музикаленпианист

педагог, архитект и общественик Димитър Ненов.

За целите на изследването Куюмджиев проучва студентските архиви на Дрезденския технически университет, където Ненов е следвал, и Научния архив на БАН. Воден е от желанието да запознае читателите с ранния творчески път на ерудита. 

„Интересен факт е относно годините на следване, които са били много тежки за него финансово. Той не е имал много средства, трябвало е да се издържа сам. Свирил е в кино, бил е в балетна трупа музикален ръководител, концертирал е и т.н., но това му е отнемало от времето за следване. Затова има доста молби в този архивен фонд за отлагане на изпити и не малко молби за отлагане на плащането. Той е трябвало да завърши през 1925 г., но е завършил през 1927 г. именно поради тези причини.“ 

Важен акцент в книгата са непознати архитектурни скици от студентския период на Ненов. В България има няколко сгради, построени по негови архитектурни планове. Почти неизвестен факт е, че къщичката на трамвайната спирка срещу ул. „Вишнева“ до Софийската семинария е строена по негов проект. Няколко жп гари в страната са проектирани от него. 

Част от събитието ще бъдат изпълнение на пиано на Михаела Михайлова, както и и представянето на изложбата, посветена на Ненов и организирана от Съюза на архитектите в България.

63-тото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата. Основни спонсори и дарители са А1 България, ОББ АД, Инвестбанк АД, „Овергаз Мрежи“ АД, „Дунарит“ АД, „Гамаконсулт“ ЕООД, „Булмаркет“ ДМ ЕООД, „Линамар Лайт Метълс Русе“ ЕООД, „Дунавтурс“ АД,  БТБ България АД, Хотел „Дунав плаза“, ВИК ООД – Русе, „Общински пазари“ ЕООД, Винарска изба „Нисово“.

Партньори са Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русенската художествена галерия, ОП „Русе Арт“, РИМ – Русе, РБ „Л. Каравелов“.

Основни медийни партньори на фестивала са БНР, БТА, БНТ, Радио Русе, РТВЦ – Русе, TV1, Live7 TV, сайтовете Impressio и Podium, и русенските печатни и електронни медии.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights