23.02.2024 | 6:16

В Сатирата отварят „Клуб на пороците“

Снимка: Даниел Димитров / БТА

В Сатирата отварят „Клуб на пороците“. Това е най-новото заглавие в афиша на театъра, премиерата е на 13 януари. Както писа БТА, авторът и режисьор Николай Гундеров е победител в конкурса на театъра за стендъп комедия.

Сценографията е на Мартина Варийска, а музикалното оформление – на Мартин Каров. Участва актьорът Александър Валериев, за когото специално е писан този текст. Драматург е Михаил Тазев.

Даровит артист, но лиричен циник и въодушевяващ неудачник губи желанието си за живот като запазва чувството си за хумор, защото обратното е по-опасно. След дълги опити да превърне пороците си в добродетели, открива място, в което няма забранителна линия за всякакви удоволствия. 

„Какво би се случило, ако запазим духа, въпреки отсъствието на тялото? А обратното? Ако и вие станете посетители на този „Клуб на пороците” ще получите меню, в което смехът е с най-много калории, а на мястото на всяка забавна история идва друга. Стендъп без хранителни добавки и оцветители. Консумирайте с удоволствие и без мярка“, коментира Николай Гундеров.

Пороците са добродетели, попаднали в ръцете на добри хора, казва пред БТА режисьорът. По думите му това е пиеса за един човек, който се опитва да остане…. човек. „Тя е за един добър млад актьор, който има голям комичен талант и навсякъде печели публиката. Това е разказ за актьор, който сменя своето поприще с друго, което му е много чуждо, но остава талантлив и запазва човека в себе си. Това е история и за театъра и за човешките отношения. Това не е пиеса за осмиване на пороците, а за оплакване на добродетелите. Защото живеем във време, в което истинските добродетели са потиснати, а пороците са извисени“, разказва авторът.

Николай Павлов Гундеров е роден през 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл „Леки четива“ е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си „Синтаксис на грижите“ е оценен като най-добър дебютант на „Южна пролет“. Спектакълът му „Вернисаж“ от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство „Ян Кречмер“ на Съюза на полските актьорски асоциации.

В Сатирата е режисирал спектаклите „Пациенти & клиенти“ по Марк Камолети в „Детектор на лъжата“ на Василий Сигарев (Сатиричен театър, София), а също  „Мъж на верижка“ от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), „Вернисаж“ от Вацлав Хавел (театър „Елиадовна книховна“, Прага), „Рейс“ по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), „Г-жа министершата“ от Бранислав Нушич (Театър „Диск“”, Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел “Обслужвах английския крал”. Съосновател е на театър Trifonoff & Gunderov. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights