18.07.2024 | 14:47

В село Хвойна откриха бюст-паметник на отец Атанас Аролски

Снимка: Кореспондент на БТА в Смолян Елена Павлова

В чепеларското село Хвойна откриха бюст-паметник на един от най-почитаните свещеници в Смолянска област – отец Атанас Аролски. Десетки вярващи, докоснали се по някакъв начин до светлата личност, отдадоха почит към делото на свещеника. Събитието бе открито под звуците на оркестър „101 каба гайди“. 

„Събрали сме се за едно добро дело, свързано с почит към една светла личност, на родолюбие и памет, която децата трябва да пазят. Отец Атанас Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години служи на Господ и вярващите в Златоград и близо 30 години в селата Хвойна, Орехово, Малево, Павелско. Хората, които са се докоснали до него, знаят, че той е истински библейски мъдрец. Той е олицетворение на един съвременен будител в нашата нова история. А ние се оказахме галеници на Бога да ни изпрати такъв отец, който бе равен за всички“, каза кметът на Хвойна Елена Сивакова.

Платното от паметника свалиха дъщерята на отец Аролски Елена и внучката Стефана. Той е дело на скулптора Борис Сариков и е по инициатива на жители на селата, за които е отговарял като свещеник, преди да приключи земният му път.

„Освен физическият портрет, който виждаме тук, най-големият успех е, че направихме нещо, което от начало до край беше сътворено от хора с различия в политическите пристрастия, с различни виждания. И трябва да не забравяме, че освен постиженията на един народ – магистрали, пътища, мостове, за успеха на нацията е много важна духовността, която трябва да се поддържа жива“, каза скулпторът Борис Сариков. Той благодари на Милка Кърнева от селото, която е била двигателят на идеята и въпреки трудностите в нейния живот, е довела всичко до успешен край. 

„Кръстила съм го паметника на духа и добротата, защото отчето всеки е докоснал с нещо“, каза Милка Кърнева. 

На откриването на бюст-паметника бе и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, който посочи, че отец Аролски, който приживе е отличен със званието „Почетен гражданин на община Чепеларе“, е бил не само духовен водач, но и обединител на всички човешки добродетели.

Отец Аролски е роден през 1919 г. в село Павелско и 70 години служи на Господ и на вярващите в Родопите. Той почина през 2015 г. на 95-годишна възраст.  Погребан е в двора на църквата „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights