23.04.2024 | 1:53

В „Сидхарта“ Балет „Арабеск“ представя европейското разбиране за Изтока

Снимка: Музикален театър

На 5 април от 19:00 часа, на сцената на музикалния театър, Балет „Арабеск“ представя спектакъла „Сидхарта“ по идея и хореография на Мила Искренова. Постановаката е правена през 2017 година, но според авторката това е един вид предсказание за случващото се в момента.
„По същия начин Херман Хесе, който пише през 20-те години на ХХ век тази философска поема е имал доста тревожни предчувствия за това, което ще последва в Европа. И не случайно той напуска Германия и отива да живее в Италия“, разказва за автора на „Сидхарта“ хореографът Мила Искренова.
Спектакълът не преразказва историята от произведението на Хесе, а пресъздава основни моменти от развитието ѝ в 9 относително самостоятелно завършени епизоди, със собствена структура и образност.
Присъстват главните персонажи на поетичната повест: Сидхарта Буда, множественият образ на Камала, Реката, символизираща живота, образите на саманите и Лодкаря. Музиката повдига много въпроси, тъй като е нетрадиционна.
„Аз реших да не използвам индийска музика по известната щампа за Изтока, а използвах западноевропейска музика, и то Вагнер. Това е съвсем логично решение. Вагнер по времето на Хесе е бил изключително популярен. Той е бил изпълняван по улиците, от уличните музиканти. Бил е изпълняван в заведенията. Така че той е една естествена звукова среда, в която е бил написан „Сидхарта“, споделя избора на музика за танцовото представление Мила Искренова.
В ролята на Сидхарта е Васил Дипчиков. Херман Хесе е Стефан Вучов, а Буда – Чан Тхе Чунг.
Сценографията и костюмите са на Свила Величкова.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights