02.12.2023 | 16:36

В Стара Загора представят изложбата „Българска графика от 80-те години на XX век“

В камерната зала на Градската художествената галерия в Стара Загора вече е представена изложбата „Българска графика от 80-те години на XX век“. Това съобщават на официалния сайт на културната институция. Експозицията включва произведения, които са подбрани от богатата колекция на галерията под липите.

Почитателите на графичното изкуство ще имат възможност да се докоснат до творбите на две поколения художници като Румен Скорчев, Стоян Стоянов-Течи, Злати Златев, Стоимен Стоилов, Михаил Косев, Стоян Цанев, Иван Нинов, Недялко Абаджиев, Ценко Колев, Румен Рачев, Владимир Чукич и Антон Асенов. Те разкриват богатството на стилови търсения, както и предпочитаните от тях печатни техники като офорт, акватинта и литография.

Една от посоките, характерна за българската графика през този период, е асоциативно-метафоричната. Тя дава възможност на автора да потърси философските измерения на живота и бита, времевите пластове и спомени, поетичните състояния и да се обърне към сложните регистри на човешката душевност като един нов прочит на действителността. Експозицията предлага допълнително визуално преживяване чрез мултимедийно представяне на отделно подбрани творби на авторите от колекцията.

Изложбата може да бъде видяна до 30 септември.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights