21.06.2024 | 19:59

В Художествената галерия на Добрич бе открита изложба с творби на Христо Господинов – Печката

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

Тази вечер в две от залите на Художествена галерия – Добрич бе открита изложба на Христо Господинов – Печката (1945 – 2003). Експозицията бе представена от директора на Художествената галерия в Добрич Недко Недев. Спомени за твореца и баща сподели неговата дъщеря художничката Велина Христова.

Христо Господинов – Печката е роден на 6 май 1945 година в с. Краище.

За рисуването го открива Тодор Балев, макар че е по-малък от другите му ученици. Без одобрението на баща си заминава за София и е приет в Софийската художествена гимназия „Илия Петров“. През 1972 г. завършва специалност „Приложна графика“ в Художествената академия София в класа на проф. Александър Поплилов. В периода 1972 – 1987 г. е главен експерт по оформление на градската среда и художествения синтез с архитектурата и главен художник на град Добрич. Автор е на герба на града.

Владее всички технологии в областта на изобразителните изкуства – метал, дърво, камък, гоблен, графика в материал, грънчарско колело.

Христо Господинов има 15 самостоятелни изложби и участия в 12 общи национални изложби в София, Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора на графика, цветна рисунка и рисувана керамика. Участва в международното биенале на графиката във Варна, както и в самостоятелни и колективни изложби в чужбина – Русия и Италия. Последната му самостоятелна изложба – рисувана керамика е в Сан Луи – Франция. Отделни негови творби са притежание на частни галерии във Франция, Германия, САЩ, Швеция, Холандия, Русия, Япония и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights