22.07.2024 | 7:28

В Художествената галерия на Добрич откриват изложба с илюстрации от книги на издателство „Точица“ 

На 27 юни 2024 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива изложба с илюстрации от книги на изд. „Точица“ „Мисли, преди да пораснеш“.

Кирил Златков, Миглена Папазова, Ясен Григоров, Сияна Захариева, Пенко Гелев, Калина Мухова, Вяра Бояджиева, Милена Вълнарова, Мила Янева-Табакова, Юлиян Табаков, Анелия Пашова, Анна Цочева, Анна Георгиева, Аля Маркова и Ина Христова представят книги, издавани от създаването на „Точица“ през 2010 г. досега. Книги за мълчанието и за умението да говориш, светове на реалното и на въображаемото, на видимото и на отсъстващото. Надяваме се, че те ще заговорят едновременно и на днешните деца, и на онези, които малко необмислено са пораснали.

Селекцията от илюстрации е дело на Мариета Ценова. Изложбата се осъществява с подкрепата на програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Заедно с нея ще бъдат проведени творчески ателиета със Зорница Христова и Ясен Григоров. На тях децата ще имат възможността да измислят и нарисуват свой необикновен „домашен любимец“. Може би той ще стане техен въображаем приятел?

Когато детето и възрастният разговарят между две корици, възрастният пита детето, което е бил: „Какво научи, докато растеше?“
И много му се иска да е научил нещо, нещо ценно, което да каже на сегашните деца. Обаче детето, което е бил, мъничко му се смее. И като се вслушва в него, възрастният също се разсмива. Защото най-важните неща, които знае, ги знае от детето.

Художниците, представени в изложбата с илюстрации от книгите на „Точица“, представят различни моменти от този разговор между малкото и голямото. Повече от двайсет художници намират своя път към общуването с децата през книгите и през образите. Всеки от тях разказва една история, един сюжет – свързани с тези на книгата, но и съдържащи размислите на своя автор за свободата, за смеха, за вниманието към света или обратно, за радостното невнимание на въображението. За това колко приятна може да бъде хармонията между отделните елементи – и колко живително може да бъде нарушаването на тази хармония!

От 27 юни до 22 юли в залите на Художествена галерия – Добрич ще можете да се запознаете с изкуството на илюстрацията с „Мисли, преди да пораснеш: изложба с илюстрации от книги на изд. „Точица“ „Мисли, преди да пораснеш“ и изложбата „Тихи книги“ на Унгарския културен институт в София (от 4 юли).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights