В Чикаго започна големият български фолклорен фестивал „Верея“

Снимка: Елена Цанева, архив

В Чикаго започна най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка.

Това е 13-то издание на фестивал “Верея”. Негов основател е Константин Маринов, а организатори са членовете от едноименния клуб. Започнал с участието няколко състава като празник на хорото, тази година фестивалът събира 37 състава от 14 американски щата и 7 танцови трупи от Канада. 

Програмата започва с прожекция на филма на Богдан Дарев „Кавал парк“, разказващ за американец от руски произход завършил Академията за танцово и музикално изкуство в Пловдив, който учи американците да свирят на български традиционни инструменти.

Днес гостуващият в Чикаго Ивайло Иванов, главен хореограф на Ансамбъл „Филип Кутев“ има семинар и уроци по танци, а утре близо 900 танцьори, певци и музиканти ще се надиграват, надсвирват и надпяват. Към това организаторите са добавили и още съпътстващи културни събития, уточнява Константин Маринов:

„Ще има изложби на наши българи от Чикаго – 8 художнички, 1 художник и дърворезбар. Изложбата се казва “Дами канят“ – 3, и Огнян Тодоров, който много хубави картини и дърворезба прави. Гледаме да обогатяваме, да показваме повече българи, които се занимават с изкуство“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *