21.07.2024 | 19:46

В Шуменския театър започнаха репетициите на „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи – Абер и „Мухите“ от Жан Пол Сартр

В Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен започнаха репетиции на две нови заглавия – „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи – Абер и „Мухите“ от Жан Пол Сартр. Спектаклите се очаква да имат своята премиера преди края на годината. Това съобщи за БТА драматургът на театъра Десислава Василева. 

Режисьор на „Заешка дупка“ е Максима Боева, а асистент-режисьори са Елена Аспарухова и Илиян Илиев. Сценографията е поверена на Киряна Аврониева. В представлението ще участват актьорите Янислава Линкова, Милен Димитров, Пламен Иванов, Радина Алексиева, Марияна Бранкованова.  

„Спектакълът разглежда сложните взаимоотношения в едно младо семейство, което се справя с дълбоката скръб и научава какво означава да живееш ползотворен живот, когато всичко започва да се разпада и да губи смисъл, след като преживява трагичен инцидент, който отнема живота на четиригодишния им син“, отбеляза Василиева.   

Режисьор на „Мухите“ е Дамян Тенев, асистент-режисьор е Елена Аспарухова, а сценограф – Величка Джамбазова. В представлението ще участват 20 актьори – Александра Михайлова, Антония Велева, Боряна Иванова, Валентин Ченков, Валери Зарков, Веселин Иванов, Вилиана Димитрова, Джанер Якуб, Димитрия Милушева, Катрин Лалова, Кольо Стайков, Кристина Константинова, Никола Орешков, Николета Велчева, Пламен Петков, Радостина Велкова, Росен Караджов, Светльо Иванов, Стефани Лечева и Стоян Радев. 

Сартр пише „Мухите“ в съответствие с желанието си „да постави на сцената определени ситуации, които хвърлят светлина върху основните аспекти на състоянието на човека и да накарат зрителя да участва в свободния избор, който човек прави в тези ситуации“. „Мухите“ е първата пиеса на Сартр. Тя му дава възможността, чрез сцената, да представи идеите си на публиката, която най-вероятно не се е сблъсквала до този момент с други негови произведения. „Пиесата разглежда мита за Одисей, но по малко по-различен от обичайния начин. В него отново са преплетени старогръцките свади и перипетии, но Сартр добавя силно екзистенциално звучене, което е обичайно за неговото творчество и интереси“, разказа за спектакъла Василева.   

Източник: БТА   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights