В Ямбол започват Музикалните празници „Златната Диана“

В Ямбол започват Музикалните празници „Златната Диана“, в продължение на пет дни фестивалът ще събере любители на класическата музика от цялата страна. 

За пръв път Музикалните празници „Златната Диана“ се провеждат преди 55 години, а техен вдъхновител е диригентът маестро Николай Султанов, който през тази година трябваше да навърши 85 години. Фестивалът тази вечер ще бъде открит с „Реквием“ от Моцарт,една от любимите творби на маестро Султанов.

Диригент ще бъде Драгомир Йосифов, солисти – Пламена Гиргинова, Анелия Дечева, Георги Султанов и Александър Носиков. В Концерт за цигулка и оркестър №2 от Моцарт водещата партия ще изпълни Красимира Султанова – концертмайстор на камерния оркестър „Дианополис“ – Ямбол, дъщеря на основателя на празниците. 

„За мен това е концентрация на една много специална енергия, която не се среща всеки ден. Имаме възможността тук, за всяка една от вечерите, да се канят много големи имена.“

В следващите дни в програмата са включени опереният спектакъл – „Травиата“ от Верди, дирижиран от Вилиана Вълчева, камерен рецитал – на дуото Красимира Султанова и Мария Славова; и за финал – концерт с хитовете на шведската група ABBA, аранжирани от диригента Георги Милтиядов за симфоничен оркестър с гласовете на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. 

Основни партньори на музикалните празници „Златната Диана“ през тази година са  Плевенската филхармония и хор „Гена Димитрова“ – гр. Плевен, съобщава БНР. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *