08.12.2023 | 19:00

В 16 населени места у нас ще има „Нощ на литературата“

За 12-та поредна година у нас ще се проведе инициативата „Нощ на литературата“. Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места у нас, а темата тази година е „Книгите са нашите острови на нормалност“.

Нощта на литературата е събитие, което се провежда по едно и също време в различни градове на стария континент. Целта е публиката да се запознае със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места, разказва Валентина Стоева от фондация „Детски книги“, която е организатор на „Нощта на литературата“.

„Всяка година променяме периметъра. Тази година, в София специално, сме фокусирани около Докторската градина, парка „Заимов“. Локациите, които подбираме са нетипични за представяне книги за четене. Публиката трябва да направи много добре своята преценка кои 7 гнезда иска да посети, защото четенията са на всеки 30 минути и последното започва в 21 часа. Четците всяка година са различни. Те са обикновено много атрактивни личности, които поднасят текстовете по съвсем различен начин. Всъщност това е най-хубавото на „Нощта на литературата“. Тя е нетипична и изненадваща“.

Освен в София, „Нощ на литературата“ ще има и в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч и още градове. Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са полската авторка Вислава Шимборска, финландката Пия Лейно, ирландецът Джон Бойн, украинката Гаска Шиян. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights