25.02.2024 | 11:29

Габрово Game Jam 2024 завърши с рекорден брой участници и отбори

Участници и ментори, Снимка: Музей на хумора и сатирата Габрово

Габрово Game Jam 2024 завърши с рекорден брой участници и отбори. Това съобщи за БТА Светлана Михайлова, експерт връзки с обществеността на Музея на хумора и сатирата.

Надпреварата е организирана от Музея на хумора и сатирата и цели не само да обедини програмисти, писатели, аниматори и художници от цялата страна, но и да зареди града с енергия на творчество. В надпреварата се включиха рекорден брой за Габрово  участници – близо 50 ентусиасти в 12 отбора, посочват организаторите.

Тазгодишната тема, „Make me laugh“ – „Накарай ме да се смея“, бе вдъхновение за създаване на игри, които не само предизвикаха смях, но и представиха един различен поглед върху хумора. Критериите за оценка не бяха само технически, но и включваха бонус точки за сюжети и герои, които приковават вниманието към Габрово и неговите жители – находчиви, пестеливи, предприемчиви и с чувство за самоирония, информират още от Музея на хумора и сатирата.

Победители тази година станаха  отбор „Мармалад от чушки“ от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той зае първо място с играта „Бай Ганьо пътува до Габрово“. На второ място се класира отборът „Прахосници“ от Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ с играта „Тест за скъперници“. На третото място  е отборът „Недоспалите“ от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ със своята игра „Giggle Garden“. 

Поощрение получиха отборът „Aristocats“ от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ за играта „You’ve Got to be Kitten Me“ и отбор “Kitty Gamers”, съставен от ученици от Природоматематическа гимназия “Академик Иван Гюзелев” и Професионална гимназия по туризъм “Пенчо Семов” с “Крал Кот”, а най-младият участник Марти е получил поощрителна награда, допълват организаторите.

Наградите за Габрово Game Jam 2024 са осигурени от SYBO Games (създатели на Subway Surfers) и Р3. Победителите получиха висококачествени гейминг аксесоари и много други изненади от спонсорите. Участващите отбори бяха подкрепени от ментори и експерти от индустрията, като Радослав Недялков от SYBO, Даниел Ангелов от FFW, Ралия Георгиева от Музея на хумора и сатирата и BrainstormYouth, Стефан Стойчев от Lexoro Group и Цанислав Павловски от Visteon Corporation, които споделиха своя богат опит. Габрово Game Jam 2024 беше осъществено благодарение на: SYBO Games, Катедра “Компютърни Системи и Технологии” на Технически университет – Габрово, Р3, Графиксофт ООД и Сиентиа АД. 

БТА припомня, че организатор на събитието е Музеят на хумора и сатирата и Даниел Ангелов. Габрово Game Jam 2024 съчетава творчество и забавление, оставяйки след себе си светла следа от смях и вдъхновение, посочват организаторите. 

Първото издание на надпреварата Global Game Jam се е състояло през 2009 г. с 53 сайта и 1650 участници. Тази година, в тринадесетото издание са участвали 28 825 души, регистрирани на 585 места в 104 държави.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights