15.07.2024 | 9:05

Габровският камерен оркестър с концерт на 26 юни в Художествената галерия „Христо Цокев“

Габровският камерен оркестър ще изнесе концерт на 26 юни в Художествената галерия „Христо Цокев“ в града, съобщават от музикалната формация. 

Диригент ще е Николай Хилендаров, а солист ще бъде Емил Гунев на контрабас. 

„Програмата включва избрани от публиката автори и произведения. Дивертименто във фа мажор К 138 от Моцарт, вариации по теми от операта „Мойсей“ на Росини от Николо Паганини, Ададжието из музиката към театралната пиеса „Арлезианката“ на Жорж Бизе, Концертно алегро в стила на Менделсон от Джовани Ботезини, „Вокализ“ от Сергей Рахманинов, Три пиеси от Панчо Владигеров, „Романс“ из филма „Стършел“ от Дмитрий Шостакович и Малка симфония от Бенджамин Бритън. Като диригент и солист ще ни гостуват младите Николай Хилендаров и контрабасистът Емил Гунев“, каза за БТА диригентът на оркестъра Иван Стоянов. 

Следващият концерт е насрочен за 29 юни, събота от 11:30 часа отново в Художествената галерия в Габрово. Участие в него ще вземат младите певци Ивелина Рашкова – сопран, баритоните Иван Коев и Калоян Ботев и цигуларката от Киев Анастасия Макнименюк. В програмата са включени арии и ансамбли из опери на В.А. Моцарт, Л.В. Бетховен, Жорж Бизе, Макс Брух, Джузепе Верди, Джакомо Пучини и др. Съпроводът ще бъде на Галина Апостолова, допълват от Габровски камерен оркестър. 

Габровският камерен оркестър е основан през есента на 1969 г. по инициатива на композитора, музиковед и диригент Христо Питев и възпитаници на висшите музикални училища в България. Първият творчески период на оркестъра от 1969 г. до 1974 г. се характеризира със смели репертоарни търсения в света на музикалния авангард от 50-те до 70 –те години на 20-и век и рядко свирени и непознати на широката публика пиеси от барока, виенската класика и романтизма, посочва на сайта си музикалната формация.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights