20.07.2024 | 12:44

Галерия “Графит” във Варна с изложба скулптура на Димитър Янков в памет на арх. Венелин Жечев

Галерия “Графит” в морската столица представя от 12.05 до 30.05.2023г.изложба скулптура на Димитър Янков

В памет на арх. Вили Жечев

Откриването е на 12 май (петък), от 18:30 часа в Галерия “Графит” във Варна.

Димитър Янков е роден на 14 януари 1952 г. в гр. Добрич. Завършва средното си образование в родния си град. Тук получава и първите си познания в областта на изкуството от учителя по рисуване Георги Радилов и от дългогодишния си приятел Петър Недков.

1973-1976 учи във ВИСИ – София. Това е период на нови познания, контакти и много работа в ателиетата на художници – моделиране, бронзолеене, работа с гипс. От есента на 1976 г. се установява в Добрич. Тук изключителна роля за израстването му като художник играе ателието на художника Христо Господинов. Периодът 1977 – 1983 е сериозна школовка за твореца. През 1980 г. за пръв път участва в изложба с три малки бронзови пластики.

1980-1989 е активен творчески период, през който Д. Янков има участия във всички окръжни и регионални изложби, в шест национални ОХИ, в две ОХИ „Земята и хората“ – Добрич, „Поглед през вековете“ – Велико Търново, „Морето и хората“ – Бургас, „Ястребино“, Национална изложба – скулптура, „Бялата лястовица“ – Генерал Тошево, две младежки национални изложби, за пръв път участва в международен пленер.

1991 – реализира първата си самостоятелна изложба в гр. Дегендорф, а по-късно и в гр. Аугсбург, Германия. Негови творби стават притежание на галерии в Дегендорф, Аугсбург, Регенсбург, Берлин, Мюнхен, както и на частни колекции.

1997 – проектира и изпълнява в бронз паметника на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич. Това е първото му голямо дарение за града. Участва в изложбата „Импресия“ – Пловдив.

1998 – реализира композицията „Времето и ние“ в гр. Силистра – стъкло, мрамор и бронз.

1999 – 2006 – заминава за Португалия. Реализира 7 самостоятелни изложби в Лисабон, Калдаш да Раиня, Фигейра да Фош, Гимараеш, както и две съвместни изложби с керамика Николай Амзов. Участва в съвместни изложби със свои португалски колеги в Португалия и Испания. Получава и изпълнява редица частни и обществени поръчки – композициите „Младост“, „Деца на мост“, „Семейство“, „Фадо“, мозаечни пана. Голямо предизвикателство е реализирането на каменната скулптура на светите братя Кирил и Методий в парка пред българското посолство в Лисабон – второто му дарение за България, за което получава правителствена грамота от българския президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights