26.05.2024 | 2:04

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

Галин Никифоров, снимка: личен архив

В Световния ден на книгата и авторското право в „Нашият ден“ гостува писателят Галин Никифоров – един най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите „Фотографът”, „Лисицата“, „Лятото на неудачниците“, „Къщата на клоуните“, „Тяло под роклята“ и „Черна светлина“.

По думите на Никифоров книгите са нещо, което осветява живота по един вълшебен начин, затова той честити празника на всички писатели, издатели, читатели и любители на книгата.

Писателят не назовава конкретни идеи и цели, които следва в писането, тъй като водещи в неговия творчески процес са интуицията и вдъхновението. Ето защо книгите си самият Никифоров определя като леко объркващи и „междувидови“.

Като читател в последните години Никифоров предпочита документална литература, от която, разбира се, черпи факти и вдъхновение за своите романи. Съчетаването на метафори, ритъм, структура, герои звучи лесно, но е трудоемък процес, който  му отнема около четири години с всяка една книга, казва Никифоров.

С всеки един роман се опитвам да постигна нещо ново от това, което съм правил преди, като си давам ясна сметка, че всеки роман е стъпка към следващия. Има кръстосвания, влияние на една идея върху друга“, споделя писателят.

Никифоров говори с желание и лекота за романа, който пише в момента. По думите му това е експеримент, който досега не е срещал в нашата литература. Бъдещият роман ще се нарича „Бяла светлина“ и ще разказва  същата история като в „Черна светлина“, но през погледа на женски персонаж.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights