Годишен симфоничен концерт на изявени таланти от НУИ „Добри Христов“ Варна

Снимка: "Подиум"

На сцената на Държавна опера – Варна днес, 17 май, от 19:00 часа ще се състои очакваният с много вълнение от ученици и родители Годишен симфоничен концерт с участието на изявени таланти от НУИ „Добри Христов“. Събитието продължава традицията на сътрудничество между Варненската опера и Националното училище по изкуствата към Министерството на културата.

В репертоара на младите музиканти присъстват разнообразни откъси от творби както на класици като Бах и Шостакович, така и на съвременни творци, като преобладават произведения на композитори от Романтизма. Публиката ще има удоволствието да чуе изпълнения на пианистите Борис Иванов, Елица Николова и Мария Янева, флейтистката София Иванова, кларинетиста Андрю Младенов и виолистката Пламена Павлова. В концерта е включена и пиеса за два акордеона, която ще изпълни Станислав Николов в акомпанимент на преподавателя си Веселин Иванов. В програмата присъстват добре познати произведения, като любимия на меломаните Концерт за пиано от Григ, както и по-рядко изпълнявани на варненска сцена творби като „Концерт за виола от Форсайт“.

„Можем да определим този симфоничен концерт като своеобразен образователен проект, защото идеята му е не само да представи възможностите на учениците, но и да се реализира като съвместно начинание на деца и възрастни, в което младите надежди се научават каква е спецификата на работата с оркестър“, споделя диригентът Кръстин Настев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *