22.07.2024 | 6:57

Голям интерес към концерта на Eтно ансамбъл Ih Tsetsn от Китай във Варна

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

Тази вечер концертът на Eтно ансамбъл Ih Tsetsn от Китай, провинция Вътрешна Монголия,в Двора на Археологически музей – Варна премина при голям интерес.
Ih Tsetsn е изключително интересен етно ансамбъл, уникален в същността си. Базиран е в Пекин, но музикантите са израснали в районите на Вътрешна Монголия, в семейства на скотовъдци. От малки овладяват различни характерни лъкови и арфови струнни инструменти и традиционното монголско гърлено пеене (хоомей), като скед това получават и академично музикално образование. Представители на новото поколение монголски изпълнители, те съчетават умело традиционния музикален език със специфичната чувствителност, придобита от живота им сред обширните пасища. Ансамбълът има редица награди и многобройни участия в Китай, както и в Германия, Италия, Канада, Швейцария, Швеция, Белгия и САЩ, където са свирили в Кенеди център във Вашингтон. Музикален ръководител и диригент на ансамбъла е именития композиторът Джу Джъджун, сам той създател на музика за телевизионни сериали, музикално-танцови постановки, документални филми, телевизионни продукции, има интересни проекти свързани с музиката и екологията. Многократен носител е на престижната награда за изкуства на Китайската държавна администрация за радио и телевизия.
Концертът е част от съпътстващата програма ММФ „Варненско лято“. В партньорство с Посолството на Китайската народна република в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights