23.02.2024 | 5:56

Гробът на Влад Цепеш, прототипа на Дракула, се намира в манастир в Неапол, твърдят италиански учени

Гробът на влашкия владетел Влад Цепеш, послужил за прототип на литературния герой Дракула, се намира в манастир в Неапол. Това твърдят италиански учени, цитирани от румънските медии. 

„Влад III е бил княз на Влахия между 1448 и 1476 г. Заради репутацията си на прекомерно жесток и садистичен владетел, който набивал враговете си на кол, Влад е наречен „Цепеш“ (на румънски: Țepeș – „кол“) и по-късно става вдъхновение за героя на Брам Стокър – Дракула. През есента на 1476 г. той е победен от османците. Някои учени предполагат, че е убит, главата му е отнесена в Константинопол и тялото му е погребано в манастир в Румъния”, пише румънският информационен сайт Нюзуик. 

Въпреки това изследователят Ерика Стела, която прави докторантура в университета в Талин, е открила доказателства, които предполагат, че той е бил пленен и откупен от дъщеря си.

“След товва тя го отвела в Неапол, където той умира и е погребан в църквата Санта Мария Ла Нова“, казва тя, цитирана от сайта за средновековна история Medievalists.com. Ерика Стела обяснява, че гробница в църквата от 13-ти век в Неапол има символи, които са били използвани от Влад Цепеш.

„Когато погледнете барелефните резби, символиката е очевидна. Драконът означава Дракула. Самото име на Цепеш е изписано в тези символи“, твърди друг италиански изследовател – Рафаело Глини.

Символът на дракона, споменат от изследователите на църквата в Неапол, би могъл да е свързан с Ордена на дракона, създаден от крал Сигизмунд фон Люксембург през 1408 г. и предназначен за елитите сред благородниците, военните и духовенството, пише в своя публикация по темата вестник “Адевърул”.

Сред рицарите на ордена имало саксонски, унгарски, полски, италиански, чешки, сръбски и влашки благородници. Влад Дракул – бащата на Влад Шепеш и Янош Хуняди били сред членовете на рицарския орден, чиято традиция е запазена до средата на 17 век.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights