24.04.2024 | 15:05

„Гьоте институт“ – България и Културният център на Софийския университет обявяват конкурс за млад арт критик

Конкурс за млад арт критик бе обявен от „Гьоте институт“ – България и Културния център на Софийския университет. Поканата е в областта на визуалните изкуства и културния обмен между България и Германия, съобщават организаторите.

„Целта на инициативата е да се стимулират задълбочените писмени форми на художествена критика във време, в което бързата консумация на визуалното преобладава“, обясняват от екипа. 

Кандидатури се приемат от 1 март до 31 май, а името на победителя ще бъде обявено в средата на месец юни. Конкурсът е отворен за участници до 35-годишна възраст с интерес в областта на критическото писане за съвременни визуални изкуства. Кандидатите трябва да предоставят рецензия за конкретна изложба, показана в България в рамките на обявения тримесечен период за кандидатстване (максимален обем – до 12 000 знака) и по-общ обзорен текст върху актуални процеси от художествената сцена в България, случили се през тримесечния период за кандидатстване. Кандидатът сам избира какъв да е тематичният фокус на текста (максимален обем – до 15 000 знака). 

„Наградата включва посещение на следващото издание на Berlin Art Week (10 – 15 септември 2024) и публикация на текстовете. В рамките на посещението си в Берлин избраният кандидат ще има възможност да се срещне с критици и артисти в областта на съвременното изкуство. Финансирането включва настаняване и поемане на пътни и дневни разходи. Владеенето на английски език е задължително условие“, съобщават организаторите.

Журито на конкурса е съставено от специалисти в областта на визуалните изкуства и критическата рефлексия върху тях. Негови членове са Мария Василева, Светлана Куюмджиева и Диана Попова, с по един съвещателен глас в него участват и двете институции, организиращи конкурса. Изпратените текстове ще се четат от журито анонимно, отбелязват от екипа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights