23.06.2024 | 8:43

ДАВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ 30 МИЛИОНА ЛВ. ЗА СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Снимка: Пресцентър на Министерство на културата

По предложение на министъра на културата Найден Тодоров на днешното си заседание Министерският съвет прие Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2024 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.
С постановлението се предлага одобряване на допълнителни разходи в размер на 30 000 000 лв. за обезпечаване на допълнителен компонент за издръжка за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства в системата на Министерството на културата.
Средствата ще бъдат предоставени на 51 държавни културни института в областта на сценичните изкуства в системата на Министерството на културата като допълнителен компонент, чрез който се осигуряват разходи за издръжка. Определянето на размера на допълнителния компонент за всеки един от държавните културни институти в областта на сценичните изкуства ще бъде извършено, като се вземат предвид данните за извършени разходи от същия вид през 2023 г., с което ще бъде отчетена и спецификата на всеки един културен институт. Ще се осигурят разходите за осъществяване на дейност в турне в страната и в чужбина, както и за други важни за доброто функциониране на институтите разходи.
Със сумата в размер на 30 000 000 лв. се предлага да се увеличат разходите по бюджета на Министерството на културата за 2024 г., по „Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременното изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование“.
Ефектът от осигуряването на допълнителните разходи е свързан със създаване на по-добри условия за изпълнение на основната задача на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства – създаване и представяне на произведения на театралното, музикалното и танцовото изкуство, които да възпитават и формират вкус у публиката, представяйки ѝ качествени класически и нови съвременни произведения, автори и артисти.
Допълнителните средства по бюджета на Министерство на културата за 2024 г. следва да бъдат осигурени за сметка на предвидените по Централния бюджет средства, съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights