28.02.2024 | 14:10

Два филма – „Уроците на Блага“ и „Диада“, с голямата награда „Златна роза“

Два филма – „Уроците на Блага“ и „Диада“ са носителите на голямата награда на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ 2023. На официална церемония във Варна бяха връчени призовете за най-добрата продукция на българската кинематография.

53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала бяха подбрани от селекционната комисия на Националния филмов център.

За първи път тази година „Златна роза“ включи телевизионни сериали в специална конкурсна програма и организира дискусия на тема, свързана с най-гледаните филмови сериали. Голямата награда в тази категория взе телевизионният сериал „Есента на демона“ с режисьор Павел Веснаков.

Наградите на филмовите критици тази година са за късометражния филм „Любима“ на Майя Виткова-Косев и за игралния филм „Диада“ на Яна Титова.

Съюзът на българските филмови дейци дава своята награда за „Уроците на Блага“. Филмът на режисьора Стефан Командарев грабна и приза на публиката. Зрителите гласуваха след всяка прожекция в рамките на фестивала „Златна роза“.

Наградата на младежкото жури взе филмът „Добрият шофьор“ на режисьора Тонислав Христов.

Диплом за специално постижение на късометражен филм получи „13-и август“.

Голямата награда за късометражно кино тази година е за „Тихо в снега“ на режисьора Стефан Ганов.

Диплом за специални постижения получи актьорът Герасим Георгиев-Геро – за участието му във филмите „Уроците на Блага“ и „Добрият шофьор“.

Вторият диплом за специални постижения се присъжда на Сабина Христова, сценограф на филма „Ф1.618“ на режисьора Тео Ушев.

Наградата за дебютен пълнометражен филм тази година е за режисьора на филма „Добрият шофьор“ Тонислав Христов.

Постижението за най-добра мъжка роля получи актьорът Иван Бърнев във филма „Васил“ и за още няколко роли в други филми от фестивала „Златна роза“.

Наградата за женска роля отиде при Ели Скорчева за участието й във филма „Уроците на Блага“. „Понеже нямам важни неща за казване си пожелавам важни неща за правене“, каза Ели Скорчева при получаването на наградата.

За най-добър сценарий бяха отличени Симеон Венциславов и Стефан Командарев за филма „Уроците на Блага“.

Наградата за операторско майсторство бе връчена на Веселин Христов, отново за филма „Уроците на Блага“

Най-добрият режисьор според журито тази година е Яна Титова за филма „Диада“.

Специалната награда на Варна отиде за дебютната роля на Маргарита Стойкова за филма „Диада“. Тя получи за подарък картина на Светлин Ненов.

Главната специална награда на журито е за Георги Дюлгеров – за огромния му принос към българската кино култура и филма му „Записки по едно предателство“.

Кити Бончева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights