23.02.2024 | 6:17

Живописни творби на девет художници представят в Художествената галерия на Добрич

Снимки: Ангел Радилов

Изложба „Годишнини“ е експонирана от днес в зали 1 и 2 на Художествена галерия – Добрич. Експозицията представя 9 автори с 27 творби от фонд „Живопис“.
В експозицията са включени творци, родени през първата половина на ХХ век, чийто юбилей честваме тази година. Ще се срещнете с творбите на художници с ярък индивидуален стил и значимо присъствие в художествения живот на страната, които имат безспорен принос в българското изобразително изкуство.
Подбраните произведения обхващат три десетилетия – 60-те, 70-те, 80-те години на миналия век – интересен и сложен период от развитието на българското изобразително изкуство. С живописни платна са представени Стоян Венев, Васил Стоилов, Дило Дилов, Васил Вълев, Велико Вълчев, Васил Вичев, Цвятко Дочев, Никола М. Даскалов и Петър Дочев. Многообразието от живописни изразни средства разкрива автори с утвърден и разпознаваем художествен почерк, които вдъхновяват поколения талантливи български творци. В две от залите на галерията ценителите на изкуството могат да се запознаят с тенденциите на периода чрез творчеството на художниците и да научат факти от биографиите им.
Изложбата може да бъде разгледана до 5 февруари 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights