ДЕВОЙКИ ЩЕ ЛАЗАРУВАТ В ЕТЪРА НА 8 АПРИЛ

На Лазаровден – 8 април, момичетата от образователната програма „Училище за лазарки“ ще пресъздадат обичая лазаруване в музей „Етър“. Тази година в обучението участват 57 девойки от Габрово, Дряново и Трявна. Възстановките са три – от 11:30, 12:30 и 13:30 часа в същия ден. Момичетата се обучават на характерните песни, танци и наричания, опознават символиката на лазаруването. „Училище за лазарки“ се води от специалисти на музея „Етър“. Всяка лазарка получава специален документ – Уверително, който й дава право „да се момее и гизди, но с мярка, а когато му дойде времето – да се задоми“. Преди да лазаруват в музея, момичетата от образователната програма ще участват във възстановки в родните си градове. В Трявна се събират пред Даскаловата къща в 09:30 ч., а в Дряново –  пред Историческия музей в 11:00 часа.
Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. В миналото се е смятало, че „нелазарувала мома, не е мома“, и че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“. Бъдещите моми започват да се подготвят за лазарки още „среди пости“, събират се и разучават лазарските песни и танци.
Музеят „Етър“ възражда тази традиция през 2010 година с образователната програма „Училище за лазарки“. Доскоро в нея участват само от Габрово, а през последните две години се включват и девойки от Дряново и Трявна.  През 2023 година образователна програма „Училище за лазарки“ се осъществява от музеq „Етър“ в партньорство с общините Габрово,  Дряново и Трявна; Историческия музей в Дряново, Народното читалище „Развитие – 1869” – Дряново и Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *