23.04.2024 | 1:38

Денислав Янев репетира „Страст под брястовете“ по пиесата на американския Нобелов лауреат Юджийн О’Нийл

Снимки: Държавния драматичен театър в Търговище

Премиера на пиеса от „бащата на американската драматургия“ не е имало на българска сцена от близо десет години

На 18 март в камерната сцена на Държавния драматичен театър в Търговище започнаха репетиции на последното заглавие за творчески сезон 2023/2024 с фокус „Земята“. 

Режисьорът Денислав Янев ще работи върху авторска адаптация на емблематичната пиеса „Страсти под брястовете“ (позната на българската театрална публика също и под заглавието „Любов под брястовете“) от американеца Юджийн О’Нийл, носител на Нобелова награда за литература (1936) и четири награди „Пулицър“.

Сюжетът на пиесата се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен фермер Ефрем Кебът. Останал на два пъти вдовец, той запълва живота си и този на тримата си синове с непосилен труд и напрежение относно полагаемото след време наследство копае невидими пропасти между членовете на семейството. Новината за внезапната женитба на възрастния фермер с три пъти по – младата от него и нуждаеща се от дом Абби изгонва по – големите синове на Запад и оставя най – малкия син Ибън единствен да води битката за законното му право върху земята. Трагически страсти се отключват, когато воюващите помежду си Ибън и Абби откриват, че в ожесточението към другия се крият потискани желания.

Авторът Юджийн О’Нийл

Прочитът на провокативния режисьор ще разглежда земята като територия, даваща самоличност на притежателя си и като обект, сблъскващ радикални и непримирими възгледи за „изконното право“ върху него. 

В обувките на Ефрем Кебът влиза доайенът на театъра Любомир Фърков, който ще чества 70 – годишнината си през септември тази година с ролята, а бунтарят Ибън е поверен на младия и талантлив гост – актьор Цветан Пейчев. Участват също артистите от трупата на театъра Калина Миланова, Атанас Махнев, Божидар Попчев и Маргарита Маркова.

Визията на спектакъла ще е на дебютиращият сценограф Светослав Митов, композитор е Николай Владимиров, а за пластиката ще отговаря хореографът Неделя Ганчева (предизвикала силен зрителски интерес с танцовия си спектакъл „Връзки“).

Премиерата е насрочена за 20 – ти май на основната сцена на културния институт. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights