17.07.2024 | 18:56

Десетки хиляди древни монети са открити край бреговете на Сардиния

Снимка: АП / Министервство на културата на Италия

Водолаз откри десетки хиляди древни бронзови монети край бреговете на Сардиния, предаде Асошиейтед прес.

От Министерството на културата на Италия казаха, че мъжът е съобщил за находката, след което са били изпратени водолази, работещи за отделите за защита на изкуството и за подводна археология към ведомството. 

Монетите, датиращи от първата половина на IV в., са открити в морска трева, недалеч от североизточния бряг на средиземноморския остров. Не се съобщава кога точно за първи път е забелязана находката край брега на Сардиния, недалеч от град Арцакена.

Все още не е установено точно колко монети са извадени, тъй като се сортират. В изявление на ведомството се посочва, че са поне около 30 000, а вероятно и 50 000 с оглед на общото им тегло.

„Всички монети са в отлично състояния и изключително добре запазени“, заявиха от Министерството на културата на Италия. Четливи са надписите и на малкото повредени монети, допълват оттам.

„Съкровището, намерено във водите край Арцакена, представлява едно от най-важните открития на монети“ през последните години, заяви Луиджи Ла Рока, служител на археологическия отдел на Сардиния.

Той добавя в съобщението, че находката е “още едно доказателство за богатството и значението на археологическото наследство, което морското дъно на нашите морета, прекосявано от хора и стоки от най-древните епохи, все още пази и съхранява“.

В намирането и изваждането на монетите са участвали и водолази от пожарната и граничната полиция, отбелязва Асошиейтед прес. 

Те са намерени основно в широка пясъчна зона между подводната морска трева и плажа. Като се има предвид местоположението и формата на морското дъно, наблизо може да има останки от потънал кораб, предполагат от Министерството на културата. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights