21.09.2023 | 19:44

Детска рисунка за „Слънчевите руни в българските носии и история“

Започна XIV Международен конкурс за детска рисунка „Слънчевите руни в българските носии и история“. Срокът за приемане на творбите е 30 април, съобщи БНР.

Покана за участие е отправена към всички учебни и детски заведения, читалища и извънкласни форми на обучение, които проявяват интерес към миналото ни и са подвластни на патриотичното мислене, съобщават организаторите.

Организатори на конкурса, чието начало е през 2005 година, са фондация „Азгард“ и клуб „Приятели на слънчевите руни“ в добруджанският град Силистра.

Основната цел на този конкурс е да помогне на младите хора да открият красотата на слънчевите багри, знаци и елементи, втъкани в народната носия, от родното място – затова и се търси участието на всички, които работят в тази посока, сподели от името на организаторите Йонка Господинова“

„Всяко дете да може да потърси своите корени и в тези трудни времена, в които сега живеем да може да бъдат възпитани децата в тези традиции – български, които са ни запазили, съхранили ни във вековете“.

Жанровете ще позволят развихряне на въображението – живопис и графика, приложно изкуство и колажи, снимки на деца в народна носия, родословно дърво, компютърна графика и презентации.

Изложби в годините са правени в Букурещ, Брюксел, Виена и Битоля.

Огромен интерес е бил проявяван от българските общности зад граница. През годините за конкурса са били изпращани хиляди рисунки.

Организаторите очаквате творбите ви на мейл: konkursruni@gmail.com до 30 aприл 2023г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights