08.12.2023 | 17:46

Децата стават археолози в Деня на отворените врати в „Провадия-Солницата“

DCIM100MEDIADJI_0178.JPG

Децата ще имат възможност да станат археолози в Деня на отворените врати в праисторическия солодобивен и градски център „Провадия – Солницата“, разказа днес ръководителят на разкопките академик Васил Николов. По традиция Денят се провежда навръх националния празник 22 септември.
За най-малките гости е оформен специален център с пясъчник, в който ще бъдат скрити различни интересни фрагменти, разказа акад. Николов. Археолозите са подготвили и базови изображения на праисторическия комплекс, които децата да оцветяват или да моделират. Николов разказа още, че предстои да излезе и специална книжка, която представя историята на праисторическото селище в картинки.
По традиция за Деня на отворените врати пристигат много хора както от страната, така и чуждестранни туристи, допълни акад. Николов. По думите му ще се влиза по групи от 50 души, които той ще посреща в подножието на могилата. След това неговите колеги ще развеждат и разказват на гостите историята на най-стария „монетен двор“ на Европа.

Денят на отворените врати е планиран между 8 и 15 часа. Община Провадия ще осигури превоз от града до Солницата, като транспортът ще тръгва на кръгъл час.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights