25.04.2024 | 8:41

Деца от плевенска арт школа са отличени в конкурс на ЮНЕСКО във Франция

Снимка: арт школа "Колорит" - Плевен

Деца от плевенската арт школа „Колорит“ са отличени в 31-вото издание на международен конкурс за пластични изкуства, организиран от Центъра на ЮНЕСКО в град Троа, Франция. Темата, по която са рисували младите творци, е „Олимпийските игри от Древна Гърция до съвременните игри – спортни таланти със споделени ценности“. Това съобщи Майя Ананиева, ръководител на арт школата.

Най-високото отличие – лауреат и носител на „Наградата на ЮНЕСКО“ – почетен медал и сертификат, е присъдено на 13-годишната Пламена Захариева. Момичето се обучава втора година онлайн от своя арт педагог Майя Ананиева и това е най-престижната международна награда, която печели. 

Отличие „Номиниран автор“ е присъдено на седемгодишния Аристеидис Сиармпас, който живее в Гърция и също се обучава онлайн. Три деца от арт школата попадат в категорията „Селектиран автор“. Това са Александър Петров (10 г.), Павел Симеонов (10 г.) и Лилия Янкова (13 г.).

„Рисунките на децата от арт школа „Колорит“ се отличават с интересни идеи и композиции, наситени с богата емоционалност и живописен изказ, което ги е направило впечатляващи сред хиляди други творби. Като арт педагог се чувствам горда, удовлетворена, оценена и вдъхновена. Това е голям успех не само за децата и мен, но и за България“, каза още Ананиева.

В конкурса на ЮНЕСКО са участвали 4500 творби на деца и младежи от 78 държави, пресъздали духа, емоцията и ценностите на Олимпийските спортове.

БТА припомня, че през януари творци от плевенската арт школа получииха награди от международни конкурси в ПолшаРумъния и Чехия

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights