05.03.2024 | 6:10

Дигитална етнографска карта на България ще бъде представена в Националния етнографски музей

Дигитална етнографска карта на България ще бъде представена в Националния етнографски музей. Събитието ще се състои на 30 ноември в залите на музей, съобщават организаторите.

„В рамките на събитието ще бъдат демонстрирани възможностите на нов тип интерактивна дигитална карта на България. Тя представя комплексно и по региони движимото и нематериалното етнографско културно наследство на страната. Посетителите могат да видят рисунки, фотографии и описания на народни носии, архитектурни образци, характерни народни занаяти и елементи от празничния обреден цикъл в различни селища на цялата територия на страната“, разказват от Националния етнографски музей. 

Те отбелязват, че дигиталната карта показва събраните през десетилетията артефакти от музейните колекции на Националния етнографски музей. В допълнение, тя съдържа и оригинални скици и рисунки, аудио, видео, фото документи и текстова информация, съхранявани в Народописния архив и Националния център за нематериално културно наследство при ИЕФЕМ – БАН, казват още от екипа учени.

„Дигиталната етнографска карта на България е изработена като част от проект „Съхраняване, представяне и социализация на българското етнографско и фолклорно културно наследство“, реализиран в рамките на Проекта BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ (ОП НОИР), и с любезното съдействие на Държавна агенция „Архиви“, които предоставиха копия на оригинални карти на големия български етнограф Христо Вакарелски, поставил началото на етнографското картографиране в българската наука“, разказват от Националния етнографски музей.

От екипа на музея казват, че дигиталната етнографска карта на България е третият самостоятелно реализиран проект от ИЕФЕМ-БАН, в който са съвместени хуманитарни знания с информационни и комуникационни технологии. „През 2021 г. е завършена етнохореоложката информационна система „Дигитален танцов атлас“, като част от интердисциплинарен дисертационен труд, а през 2022 г. – Архивна информационна система „НАРОДОУКА“. Амбициите на екипа, реализирал проектите, е да развива тази нова научна екосистема в ИЕФЕМ – БАН и да даде нов „цифров живот“ на огромното богатство от културни ценности“, отбелязват учените.  

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights