01.03.2024 | 22:56

Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора

Димитър Чолаков, Снимка: Елица Иванова/БТА

Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора. Името му обяви на официална церемония в галерията „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстенидл председателят на Съюза на българските художници (СБХ) Любен Генов. Днес се отбелязва рожденият ден на Майстора.

„През живота си съм получавал много награди, но това за мен е най-ценната и най-голяма награда“, каза лауретатът след награждаването си. Той  разказа, че преди 52 години, като ученик в художествената гимназия в София, присъствал на откриването на галерията в Кюстендил. „Тогава не съм си и помислял, че ще държа тази награда“, каза още Чолаков. Той разказа, че преди 30 години на същото място е получил и наградата „Кюстендилска пролет“.

„Всички, които бяха номинирани, са достойни за награда, а в България има наистина страхотни художници“, каза още Димитър Чолаков.

Наградата се присъжда на български художник за постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил, галерията „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Победителят получава парична премия в размер от девет хиляди лева и статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев. Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

През следващата година Чолаков трябва да покаже своя изложба. Тази година в една от залите на галерията е подредена изложбата на миналогодишния победител Румен Гашаров.

Четири бяха номинациите за наградата през тази година –  Валентин Дончевски от Стара Загора, Георги Андонов от Кюстендил, Динко Стоев – преподавател в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, и проф. Димитър Чолаков.

След церемонията участниците в честването посетиха къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Поднесени бяха цветя пред паметника и гроба на на художника.

Дигитална изложба с ценни документи за живота на Майстора пък показа за годишнината му Държавният архив в Кюстендил.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights