25.02.2024 | 11:01

Директорите на културните институти ще решават с колко да се увеличат възнагражденията, каза министърът на културата Кръстю Кръстев

Снимка: Кадър от предаването, БНТ

Директорите на културните институти са свободни да боравят със значително повече средства през тази година и те ще решават с колко да се увеличат възнагражденията. Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев в предаването „Денят започва“ по БНТ. По думите му всички сектори в културата трябва да се обгрижени, но някои от секторите – сценичните изкуства, имат нужда от сериозна подкрепа. Бюджетът на Министерството на културата за тази година е със 70 млн.лв. повече в сравнение с миналата година, парите са при нас, гласувани са и предстоят определени финансови процедури, каза още той. Половината от тези средства ще бъдат предназначени за увеличаване на заплатите, според мен, но много внимателно трябва да се борави с тези цифри, защото понякога се увличаме, иска ни се повече отколкото можем да се позволим, добави министър Кръстев. 

В отговор на въпрос дали споделя думите на министъра на финансите Асен Василев, че културата е най – нереформираният сектор, министър Кръстев каза, че културата се развива непрекъснато. Методиката за финансирането на културата трябва да бъде обновена, културата има нужда от непрекъснати, но контролирани реформи, допълни той. 

За Национален фонд „Култура“ министър Кръстев посочи, че се върви към реформирането му и към избор на нов Управителен съвет. 

Министърът на културата отговори утвърдително в отговор на въпрос ако получи покана, дали би останал министър след ротацията. Предстои да променим Закона за културното наследство, Закона за закрила и развитие на културата, изработване и синхронизиране на някои правилници и други, добави той. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights