24.04.2024 | 16:06

Дискусионен колоквиум „Регионалните изследвания – нови методи и перспективи за създаване на музейни продукти“ ще се проведе в Силистра

„Регионалните изследвания – нови методи и перспективи за създаване на музейни продукти“ Силистра, 28-29 април 2023 г.

В периода 28-29 април 2023 г., РИМ-Силистра ще бъде домакин на дискусионен колоквиум „Регионалните изследвания – нови методи и перспективи за създаване на музейни продукти“. Научният форум се финансира по проект „Повишаване на капацитета на музейните специалисти в РИМ-Силистра и РИМ-Добрич, чрез развитието на изследователска мрежа за регионални изследвания“, финансиран от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти.

Колоквиумът има за цел да стимулира дебат и да изгради компетентност на музейните служители относно същността, формата и методологията на регионалните изследвания. Проведените през 2019 и 2021 г. конференции на мрежата за регионални изследвания положиха началото на такъв дебат. Имайки предвид функциите на регионалните музеи, вменени от ЗКН, като институции, които имат за цел да проучват и популяризират локалната история, продължаването на дискусията ще даде насоки за новите възможности, които предоставят регионалните изследвания. Музеите са тези, които съхраняват записите (материални и нематериални) на местната памет. Прилагайки съвременните методи на изследване, те ще дадат възможност на своите публики да видят една нова интерпретация на съхранявания в музейните фондове културен капитал, което би могло да допринесе за нови форми на интерпретиране и представяне на културните ценности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights