14.06.2024 | 18:02

ДКИ КЦ ДВОРЕЦА – БАЛЧИК отбелязва Световния ден на водата 22 март 2023 г.

Целта на изложбата е да покаже по интересен и въздействащ начин какво природно богатство е реката, кои са някои от най-ценните видове животни, срещани там, как и защо да ги опазваме.

Животът на хората е неразривно свързан с реката и нейните обитатели още от древни времена. Тя поддържа богата, но уязвима екосистема, чиято съдба зависи от нас, а ние зависим от нея. Бъдещите ни действия определят доколко ще запазим богатството, което ни вдъхновява, предоставя ни условия за отдих и творчество, спорт и култура, дарява ни с важни ресурси и изгражда облика на града ни от самото му съществуване до днес.

Изложба се състои от 10 бр. образователни постери и макети в реални размери на 11 бр. животни – видра, малък корморан, пчелояд, земеродно рибарче, обикновена блатна костенурка, жълтоуха водна змия, балкански гребенест тритон, жаба дървесница, сирийска чесновница, маришка мряна, маришки морунаш.

Освен макети на животни, ще може да се види и краткото видео, в което специалистин от различни области, споделят интересни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката.

Изложбата е създадена по проект на Регионален природонаучен музей Пловдив, част от програма Наследство на Пловдив 2019, в партньорство с катедра „Екология и ООС“ в Биологически факултет при ПУ „Паисий Хилендарски“, РАМ – Пловдив, РИМ – Пловдив, БД „Източнобеломорски район“, НПМ при БАН, Българско дружество за защита на птиците, сдружение „Балканка“ и Николай Гавазов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights