18.07.2024 | 13:17

ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик участва в Европейския панаир на Дворците /The European Castles Fair/ в трансилванския град Хунедоара

Снимки: ДКИ КЦ "Двореца"

В дните между 05.06. и 09.06.2024 г. Културен Център „Двореца“ – Балчик участва в Европейския панаир на Дворците /The European Castles Fair/ в трансилванския град Хунедоара, Румъния. Събитието съвпада със стогодишнината от началото на изграждането на Двореца на Румънската кралица Мария в Балчик, така, че за нас бе не просто чест да участваме, но и гордост да представим един от най-значимите и посещавани български културно-исторически и туристически обекти. Панаирът бе открит от кмета на града Дан Бобоуцеану и Министъра на семейството, младежта и равните шансове Наталия-Елена Интотеру. Присъстваха представители на Окръжния съвет на Хунедоара, министърът на туризма на Румъния, депутат от Румънския парламент. В продължение на два дни, на 7 и 8 юни, 19 исторически места в Европа представиха пред широката публика, на специално изградени за целта щандове, своите забележителни дворци. На щанда на Културен център „Двореца“, освен многонационалните гости, ни изненада с посещението си и нашия сънародник, поп-певецът Румънеца.

Събитието бе организирано с любезното съдействие на г-н Сорин Тинку – Директор на Замъка на Корвините /Castelul Corvineştilor на румънски / и на Кметство Хунедоара. Този въздействащ с визията си замък-домакин е великолепен представител на готическата и ренесансова архитектура и е считан за един от най-красивите замъци в света. Познат е още под името Хуняди, заради благородническия род, който го изгражда през XIV век. Днешният му изключително впечатляващ вид, с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси е резултат от мащабен реставрационен проект. Това бе деветото издание на едно наистина интригуващо събитие, чиято двудневна програма включваше демонстрации на средновековни битки, уроци по стрелба с лък, както и лекции, изнесени от „Ордена на рицарите“ от Хунедоара и от Асоциация „Карпатски замък“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights