25.04.2024 | 14:28

ДКТ „Васил Друмев“ с премиера на „Робин Худ“ в Шумен и Добрич

На 2 април 2024 очаквайте премиерата на ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен – „Робин Худ“ на сцената на театъра в Шумен и на 3 април с втора премиера, гостуване в голямата зала на ДТ „Йордан Йовков“ в Добрич. Началото на представленията – 19.00 часа.
Драматизацията на пиесата на Александър Дюма и Роджър Грийн е поверена на Бойко Илиев.
Със специалното участие на Ники Илиев и Елена Петрова.
Режисьор: Бойко Илиев
Сценография и костюми: Жанета Иванова, музика: Евгени Господинов, хореография и сценичен бой: Камен Иванов, асистент – режисьор: Невена Тодорова.
А актьорите от трупата на театъра ни, които ще можете да гледате в новото ни представление са: Борислав Вълов, Валери Зарков, Веселин Иванов, Виктория Стрильова, Калин Пачеръзки, Катрин Лалова, Мадлен Йорданова, Росен Караджов, Светлин Иванов, Стефан Мараджиев, Янислава Линкова.
Някога, преди много векове, повечето от англичаните не били свободни хора. Те не можели да избират нито къде да живеят, нито за кого да работят. Тогава , в тъмата на Средновековието, обществото било строго разделено на господари и крепостни селяни. Господарите получавали земята по волята на краля заедно със селяните като част от инвентара. Селяните били принудени да превиват гръб от зори до мрак, за да има и за тях, но най-вече за господарите. Тези, които все пак дръзвали да се бунтуват или да избягат, били задържани като разбойници, връщани обратно и дамгосвани с нажежено желязо като добитък или хвърляни да изгният в тъмница.
По това време Крал Ричард – Лъвското сърце потеглил на кръстоносен поход да освободи Ерусалим от сарацините, но получените вести за беди и размирици го призовали да тръгне обратно, ала по пътя бил заловен и хвърлен в тъмница – никой не знаел точно къде – и малцина в Англия вярвали, че ще се завърне някога. Това използвал брат му Джон и узурпирал трона. Джон бил жесток и безмилостен и повечето му приближени не били по-добри от него. Те имали нужда от пари, а най-лесния начин да ги получат бил да обвинят някой богат човек в измяна или престъпление , да го обявят извън закона и да си присвоят замъка му, както и целия му имот, заедно със селяните…За тази работа принц Джон назначавал шерифи, които да упражняват неговото правосъдие в градовете и областите. В полезрението на шерифа на Нотингам попаднал и Робин Худ или Сър Робърт Локсли, който бил син на богат земевладелец или благородник от стар саксонски род. Казвали за него, че е побъркан глупак, който оказвал помощ на всякаква измет и дори на престъпници, лично той убивал елени в кралската гора, често изпразвал кесиите на търговци по пътя и раздавал парите на бедните селяни…Някои го наричали разбойник, други – закрилник. Но едно се смятало за безспорно – нямало друг такъв изкусен стрелец с лък. Може би просто щеше да си остане един разбойник, ако не беше срещнал Мариам- Кралицата на неговото сърце…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights