10.12.2023 | 12:52

ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен представя пърформанса „Времената, които променят“

Паметникът „Създатели на българската държава“ е нееднозначен паметник. Като част от честванията на 1300 години от създаването на България, той е създаден като материална проява на идеологията на БКП от онова време. Но за разлика от повечето други паметници, този паметник е поддържан и след 1989 г.: отчасти защото е свързан с Шумен, отчасти защото се занимава с история и минало.

Със своя нееднороден естетически подход мемориалният комплекс предоставя на посетителя преживяване, което само по себе си не е еднозначно и не може да бъде сведено до една идеология: С представлението артистите приканват публиката да изследва точно тези нееднозначност и да установи ново отношение към паметника.

Както никой друг паметник от времето на социализма, „Създатели на българската държава“ предоставя голяма сцена. Посетителите, когато се движат между скулптурите и мозайките, се превръщат, почти неволно, в актьори. Досега на това място не е имало такива представления, които да са боравили с тази специфична сценична среда, която художниците на мемориала са проектирали. Представлението се опитва да установи точно това за пръв път като постави под въпрос паметника и неговите предишни интерпретации, и като предложи интерактивно участие на зрителите в представлението.

Докато в повечето театрални представления актьорите и публиката са разделени, ние предлагаме такова, в което самите зрители стават актьори (каквито хората вече стават повечето пъти несъзнателно, когато посещават паметника). Публиката получава слушалки със специално записана радиопиеса, която я приканва да изследва паметника и обстановката за да бъде негов посетител. Чрез слушалките публиката ще бъде инструктирана да изпълнява индивидуални или групови жестове и движения, които я свързва например със статуите около нея, със строителните работници, които някога са изграждали обекта, или с ритуалите на груповите посещения.

Всеки паметник, който се занимава с исторически събития като „Създатели на българската държава“, е залог срещу времето-той документира интерпретацията на историята във времето на нейното възникване, но също така проектира интерпретациите на миналото в бъдещето и по този начин би искал да пребъде. Различните времеви пластове винаги се смесват в един и същ паметник.

Представлението иска да разплете тези времеви пластове, като използва метафората за пътуване във времето. Зрителите ще пътуват в различно време-както историческо, така и граматично и там те ще имат възможност да установят различни отношения и гледни точки към паметника.

Представлението разглежда темите за властта, управлението и тялото поставени в контекста на въпросите за идентичността-Кое сме ние? И може ли вкамененото минало от паметника да оживее днес?

Работата в Шумен е вече второ сътрудничество между Стефан А. Щерев LIGNA и ДКТ “Вадил Друмев” . Двата предшественика (Нонумент 1 от 2019 г., занимаващ се с Дома на комунистическата партия на Бузлуджа, и Нонумент 2 от 2022 г., направен за паметника на съветско-българската дружба във Варна) бяха номинирани и наградени с Националната награда „Икар“ за съвременен танц и пърформанс.

LIGNA, родом от Хамбург (Германия), през последните 20 години арт групата придоби международна репутация с представленията си, които се обръщат към публиката като колектив от създатели. През 2017 г. те получават наградата „Георг Табори“ – най-важната награда за свободната театрална сцена в Германия.

В България са представяли многократно работата си на фестивали като Антистатик, АСТ – фестивал за свободен театър, Нощ на театрите, провеждали са много творчески работилници и семинари.

ДКТ ‘Васил Друмев“ -Шумен представя:
Концепция, текст, драматургия и хореография: LIGNA – Оле Фрам, Торстен Михаелсен, Михаел Хюнерс
Режисьор, концепция и хореография: Стефан А.Щерев
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Превод: Любов Костова
Консултант и архиви: Албена Тагарева

Представлението ще се играе на:
16.09.2023 /17:00ч.
17.09.2023 /17:00ч.

16:00 – осигурен транспорт от булеварда пред театъра до паметника. Посетителите могат да ползват безплатно три автобуса, които ще ги върнат след края на пърформанса.

Билети може да закупите онлайн от тук https://entase.to/k0 , на касата на Театър „Васил Друмев“ в Шумен и на касата на Паметник „Създатели на българската държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights