08.12.2023 | 18:18

Днес е откриващият концерт на фестивала „Изкуството на барока“

Днес, 26 септември е откриващият концерт от 17-ия фестивал „Изкуството на барока“. „Неустоимият звук на кларинета” ще звучи в подкуполното пространство на Ларгото, съобщават организаторите.

Изпълнителите са Франческо Спендолини – кларинет (Италия) и Фестивален струнен квартет. В програмата са включени творби на Моцарт, Ромберг и Кожелюх.

Концертът „Божественият глас“ е на 28 септември в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ и с Дейвид МакКюн – бас (Канада), и Фестивален камерен ансамбъл. Те ще изпълнят творби от Бибер, Брунс и Поле.

„Амадис” – опера от Хендел, ще звучи на 12 и 13 октомври в Софийската опера със солисти Карлота Коломбо – сопран (Италия), Румяна Костова – сопран, Маргерита Мария Сала – контраалто, (Италия) и Рафал Томкиевич – контратенор (Полша). Зефира Вълова е концертмайстор. Същото произведение ще бъде представено на 29 октомври в адаптация за деца.

„Барокови увертюри“ ще звучат на 8 ноември в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) с ансамбъл „Маски“ от (Франция) и Оливие Фортен – чембало. Те ще изпълнят творби на Рамо, Телеман и Бах.

Концертът „Знаменити изпълнители“ на 12 ноември в аулата на СУ представя Алекси Косенко – флейта (Франция), Кристоф Коан – виола да гамба (Франция), Александър Николаев – флейта, и Николай Стойков – клавесин. Програмата е с музика на Льоклер и Блаве.

„Пътешествие с Телеман“ предстои на 25 ноември в СГХГ с Ерик Босграаф – блокфлейта (Нидерландия) и триото FiloBarocco (Италия). 

„Съвременни интерпретатори на Бах“ е мотото на концерта на 6 декември в СГХГ. Участват млади солисти, носители на награди от международни конкурси и фестивален струнен квартет.

В „Заветът на Корели“ на 10 декември в аулата на СУ ансамбъл „Арканджело“ представя младите камерни музиканти Яоре Талибар – цигулка, и Мадлен Буису – виолончело. Участват също Гийом Халденванг – чембало, Явор Генов – лютня, и Зефира Вълова – цигулка.

Предвидени са и няколко образователни прояви. На 7 ноември ще има открита репетиция на ансамбъл „Маски”, от 21 до 24 ноември – уъркшоп с ученици от НМУ („Цигулкови творби от Бах“), а на 29 ноември концертът „Съвременни интерпретатори на Бах” е с участието млади солисти, носители на награди от международни конкурси.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights