Дните на музиката в Балабановата къща започват със звездни гости от Виена

Пролетното издание на фестивала ще продължи от 22 май до 30 юни

XIV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 22 май и ще продължи до края на месец юни.Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата и Общинския институт „Старинен Пловдив“, за пореден път са съставили пъстра и многообразна програма, в която ще гостуват утвърдени имена от международните сцени, но и млади таланти, за които участието в подобен реномиран форум е изключителна подкрепа в тяхното артистично развитие.

На 22 май от 18.30 ч. в Епископската базилика – една от историческите забележителности на Пловдив – откриването на Дните ще бъде поверено на солистите на Виенската филхармония Албена Данаилова (цигулка), Карл-Хайнц Шютц (флейта) и Кристоф Тракслер (пиано). Още на следващата вечер в Малката базилика публиката ще може да се потопи „В магичния свят на “Гаудеамус” с певците от Академичния камерен хор, водени от Весела Гелева и с участието на Велислава Карагенова – орган. Превръщащото се в традиция присъствие във фестивала на известния радиоводещ Светослав Николов този  път води със себе си и концерта под мотото „Любо Денев – майсторът на инвенцията“ – на 24 май от 18.30 ч. в Балабановата къща. Специален гост ще бъде младата Аглея Канева – вокал.

До края на месец юни в „Дни на музиката в Балабановата къща“ ще се представят още Брюкселският струнен квартет от Белгия, Ансамбъл Балканикус от САЩ, дуото Румен Цветков – виола и Людмил Ангелов – пиано, китарен квинтет „Пловдив“. На 1 юни ще се състои и традиционният Голям сетски концерт на Римския стадион с участието този път на перкусионния ансамбъл „Престо“ към НУМТИ “Добрин Петков”.

Специален акцент е дългоочакваният „Звезден рецитал“ на 25 юни в Епископската базилика – гостуването на пловдивска сцена на мецосопрана Светлина Стоянова и пианистката Боряна Ламбрева.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *