20.07.2024 | 5:44

Добричката галерия представя ретроспективна изложба „Цивилизация“ на Димитър Янков

На 20 октомври 2022 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива ретроспективната изложба „Цивилизация“ на скулптора Димитър Янков. В експозицията, разположена в две от залите на галерията, посетителите ще могат да видят повече от 30 творби на художника в камък и бронз, създадени от 80-те години на ХХ век до наши дни. 

Димитър Янков е роден на 14 януари 1952 г. в гр. Добрич. Завършва средното си образование в родния си град. Тук получава и първите си познания в областта на изкуството от учителя по рисуване Георги Радилов и от дългогодишния си приятел Петър Недков. 

1973-1976 учи във ВИСИ – София. Това е период на нови познания, контакти и много работа в ателиетата на художници – моделиране, бронзолеене, работа с гипс. От есента на 1976 г. се установява в Добрич. Тук изключителна роля за израстването му като художник играе ателието на художника Христо Господинов. Периодът 1977 – 1983 е сериозна школовка за твореца. През 1980 г. за пръв път участва в изложба с три малки бронзови пластики. 

1980-1989 е активен творчески период, през който Д. Янков има участия във всички окръжни и регионални изложби, в шест национални ОХИ, в две ОХИ „Земята и хората“ – Добрич, „Поглед през вековете“ – Велико Търново, „Морето и хората“ – Бургас, „Ястребино“, Национална изложба – скулптура, „Бялата лястовица“ – Генерал Тошево, две младежки национални изложби, за пръв път участва в международен пленер. 

1991 – реализира първата си самостоятелна изложба в гр. Дегендорф, а по-късно и в гр. Аугсбург, Германия. Негови творби стават притежание на галерии в Дегендорф, Аугсбург, Регенсбург, Берлин, Мюнхен, както и на частни колекции. 

1997 – проектира и изпълнява в бронз паметника на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич. Това е първото му голямо дарение за града. Участва в изложбата „Импресия“ – Пловдив. 

1998 – реализира композицията „Времето и ние“ в гр. Силистра – стъкло, мрамор и бронз. 

1999 – 2006 – заминава за Португалия. Реализира 7 самостоятелни изложби в Лисабон, Калдаш да Раиня, Фигейра да Фош, Гимараеш, както и две съвместни изложби с керамика Николай Амзов. Участва в съвместни изложби със свои португалски колеги в Португалия и Испания. Получава и изпълнява редица частни и обществени поръчки – композициите „Младост“, „Деца на мост“, „Семейство“, „Фадо“, мозаечни пана. Голямо предизвикателство е реализирането на каменната скулптура на светите братя Кирил и Методий в парка пред българското посолство в Лисабон – второто му дарение за България, за което получава правителствена грамота от българския президент. 

Номинация за скулптура на годината в Португалия за 2003 г. за фигурата „Старецът“. 

От 2007 г. отново живее и работи в гр. Добрич. Творчески реализации: 

–            Релеф – бронз на ректора на Варненския икономически университет Георги Димитров; 

–            Релеф – камък на Стефан Караджа, с. Стефан Караджа; 

–            Композиция – камък „Христо Ботев“, с. Ботево; 

–            Композиция – орелеф „Златна Добруджа“, гр. Добрич; 

–            Фигурална композиция „Майка“, гр. Добрич; 

–            Бюст-паметник на ген. Иван Колев, с. Генерал Колево; 

–            Бюст-паметник на ген. Иван Колев в родното му село Бановка, Украйна; 

–            Бюст на Иван Банков, гр. Шумен; 

–            Композиция „Вяра, Надежда, Любов“, гр. Измаил, Украйна 

2018 – по покана на фондация „Пикасо“ година и половина живее и работи във Франция. Участва в три изложби и в Световното биенале на скулптурата на открито в Сен Пол дьо Ванс. 

Понастоящем Димитър Янков живее и работи в Добрич. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights