26.02.2024 | 10:38

Добричлии се поклониха пред бюст паметника на Маестро Захари Медникаров по повод 100 години от рождението му (снимки)

Елвира Пастърмаджиева, снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

Днес, 7 януари се навършват 100 години от рождението на Маестро Захари Медникаров – световноизвестен хоров диригент, почетен гражданин на Добрич.
Цветя пред бюст паметника на маестрото поднесе Владимир Трендафилов, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ при Община Добрич, главният диригент на хор „Добруджански звуци“ Елвира Пастърмаджиева, хористи, признателни граждани помнещи делото на маестро Медникаров.
„Ние сме тук за да изразим нашата почит, уважение и любов към маестро Медникаров, заяви главният диригент Елвира Пастърмаджиева. Опитвам се работя в неговия стил, старая се да вляза в пътя, който той е прекарал.
Целта на нашата мисия е да оцелее хоровото изкуство в Добрич, такова каквото беше по времето на Маестро Медникаров.
Има незабравими хора и той е нашия незабравим маестро“, каза още Елвира Пастърмаджиева.
Разгледани бяха работният кабинет на Маестро Захари Медникаров и реновираните помещения за репетиции на съставите на Хоровата школа по ул. „Славянска“ в Добрич.


Маестро Захари Медникаров е роден е на 7 януари 1924 г. в Добрич. Първите си стъпки в хоровото изкуство прави през 1940 г., като създава смесен детски хор, с който завоюва награда на фестивал в Шумен. През 1952 г. Медникаров завършва Музикалната академия и започва да работи в София. Завръща се в Добрич през 1952 г. за да стане художествен ръководител на смесен хор Добруджански звуци. Със завръщането си увеличава състава на 120 души и повежда хора към множество национални и международни изяви. Медникаров и хорът са удостоени с орден Кирил и Методий Първа степен.
През 1961 г. Захари Медникаров създава детски хор, който дълги години се нарича Представителен детски хор на град Добрич. Под ръководството на Медникаров детският хор участва в редица престижни конкурси на хоровото пеене и става носител на множество награди.
Маестро Медникаров е носител на многобройни награди и отличия, участник е на повечето големи форуми за музика. През май 1980 г. е удостоен с почетното звание „Народен артист“.
През 1995 г. е избран за почетен гражданин на Добрич.[2] От 2004 г. в Албена се провежда и Международен хоров фестивал на името на маестро Захари Медникаров.
Захари Медникаров умира на 1 май 2007 г. в Добрич. На 30 октомври 2009 г., в навечерието на Деня на народните будители в Добрич официално е открит барелеф на маестро Захари Медникаров по повод 85-годишнината от рождението му.

Снимки: Ангел Радилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights