24.07.2024 | 21:07

ДОГОВОР ЗА ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ ОПЕРНИТЕ ТЕАТРИ НА ТИРАНА И ВАРНА

Снимка: Държавна опера Варна

На 20 януари 2023 година бе сключен Договор за партньорство между Националния театър за опера и балет на Албания, в лицето на директора Абигейла Вощина и Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна & ДТ „Стоян Бъчваров“, в лицето на директора Даниела Димова. По този повод госпожа Вощина сподели пред Виолета Тончева:

– Госпожо Вощина, какви са очакванията Ви от партньорството между Националния театър за опера и балет в Тирана и Театрално-музикален продуцентски център във Варна?

– Плановете ни, които са много конкретни, се отнасят най-напред до култовата постановка на Франко Дзефирели „Аида“, която в колаборация ще представим през идващото лято на нашите публики. Постигнахме конкретна договореност за мюзикълната гала „Музиката на Холивуд“. Нашият репертоар в Тирана няма мюзикъл и аз съм много щастлива, че Театрално-музикален продуцентски център Варна ще ни предостави своята продукция на мюзикъла „Калас и Онасис“, световна премиера по повод 100-годишнината от рождението на Мария Калас през тази година. Също така се договорихме с госпожа Димова за обмен на артисти, асистент-режисьори, хорови диригенти и др. В тази връзка общият ни календар също е конкретен, с точно определни дати.

– Какво мислите за изкуството като пример за разбирателство и сътрудничество между различни култури и страни?

– Изкуството дава най-добрия и естествен пример за разбирателство между хората от цял свят. Политиците могат само да се поучат от музикантите, които умеят да общуват без думи, само с езика на музиката. Музиката не се нуждае от думи, нито от паспорт, тя има само 7 ноти, но те са достатъчни на музикантите от цял свят, за да свирят заедно и да се чувстват добре заедно. Музиката ни показва как да разбираме живота.

– Впечатленията Ви от Варна…

– За пръв път съм във Варна. Вашият град е прекрасен и аз се радвам, че имах шанса да го посетя, да видя морето и да осъзная колко близо един до друг сме ние сред нашата красива природа. Вярвам, че сътрудничеството между Националния театър за опера и балет в Тирана и Театрално-музикален продуцентски център във Варна ще бъде ползотворно за двете страни.

Двустранният договор за партньорство бе подписан във фоайето на първи балкон, Основна сцена, където е разположена документалната изложба, посветена на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна. Госпожа Вощина и госпожа Димова си направиха и снимка пред скулптурния портрет на основателя на Варненската опера Петър Райчев, съобщават от културната институция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights