23.04.2024 | 14:01

Документален филм показва човешките усилия за връщане на дивия облик на Източните Родопи

Късометражен документален филм показва човешките усилия да бъде върнат дивият облик на фауната в Източните Родопи. Той е заснет от многократно награждавания френски режисьор Еманюел Рондо от White Fox Pictures, а 12 минутната лента показва дейността във времето на екипа на фондация „По-диви Родопи“, коментират от фондацията.

От там допълват, че лентата проследява историята на град Маджарово и неговия път от малък миньорски град до притегателен туристически център, който посреща любители на природата, птиците и фотографията от целия свят.

Филмът демонстрира как връщането на дивата природа дава възможност за нов и устойчив подход към нейното управление, който стимулира развитието на процъфтяваща икономика, основана на запазените уникални природни дадености. Кадрите показват как екипът се свързва с местната общност и с най-младите ентусиасти и природолюбители, за да повиши осведомеността и да изгради ангажираност, за да гарантира, че възможно най-много хора ще се възползват от завръщането на дивата природа, обясняват от „По-диви Родопи“.

Първото представяне на филма ще бъде в Регионален исторически музей – Кърджали на 10 ноември. Посетителите ще имат възможността освен да видят късометражната документална продукция и да разговарят с част от екипа и партньорите на фондацията.

БТА припомня, че част от екипа участваше в заселването на тарпани (вид коне) в района на крумовградското село Сбор, както и на връщането на европейския зубър, който някога е обитавал територията на Европа. А сред видовете в Източните Родопи могат да бъдат също редките черен лешояд, белоглав и египетски лешояди, елени лопатари.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights