23.02.2024 | 19:11

Документален филм разказва за български лауреати, които работят в световни фирми (видео)

Снимка: Кадър от YouTube / EUROTV MEDIA

Проект за документален филм, който разказва за лауреатите на фондация „Миню Балкански“, създава българската медия във Франция Eurotv.media. Лентата е част от рубриката „Поглед отвън“, а създателят ѝ и основател на медията Николай Томов работи по нея от години. Това сподели самият Томов пред рубриката БГ Свят на БТА. 

Някогашните абитуриенти от училища в София, Бургас, Разград, Враца, станали лауреати на националния конкурс по физика и математика в България, днес са научни работници, университетски преподаватели, консултанти, доктори и кадри във водещи европейски и световни фирми. 

В документалния филм „Лауреатите на фондация „Миню Балкански“ се проследява животът на тези лауреати от пристигането им в Париж до наши дни. Разказва се от какви семейства произхождат те; каква е заслугата на техните училища и техните учители за успехите им; заснет е и разговор за трудностите от началото на следването им в Париж, до получаването на докторски титли; проследява се тяхната блестяща професионална кариера в престижни френски, европейски и световни институции, в университети и в бизнес корпорации. 

Проследява се и какъв е приносът на някои от тях в областта на образованието, научната дейност и бизнеса в България.

Фондацията „Миню Балкански“ е основана от семейството на професор Минко Балкански и носи името на баща му Миню. Седалището на организацията се намира в село Оряховица, област Стара Загора, в стара семейна къща. А школите са по комбинаторна, забавна и крипто математика, теоретична и забавна физика, астрономия, френски и английски език, по музикална култура и изкуства. В тях преподават доброволци – специалисти от България и света.

ЙОАНА КРЪСТЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights