08.12.2023 | 17:57

Доц. Тодор Чобанов проследява в книга историята на дискусията за произхода на българите

Българският етногенезис е много сложен процес – многоетапен и многосъставен, неговото изследване е предмет на големи усилия на научната общност. Лесни и бързи отговори няма.

Това каза пред БНР историкът от БАН доц. Тодор Чобанов, който представи в предаването „Неделя 150“ книгата си „Произходът на българите. Дебатът през XXI век„.

Произходът на българите и техните прадеди, често наричани в научната литература прабългари, е сред най-дискутираните теми в обществото.

  •   Откъде се появяват българите?
  •   Какви са корените на нашия народ?
  •   Какво общо има между древните и днешните българи?

Това са само част от въпросите, които възникват при обсъждане на проблема.

Изследването на доц. Тодор Чобанов прави първи по рода си опит да се проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни, като отсява достоверното от въображаемото, фактите от заблудите, чистата наука от идеологическите внушения на едно или друго време.

В книгата се разглежда въпросът през призмата на археологията и историята във взаимодействие с палеогенетиката/палеогеномиката, която позволява с прецизна точност и обективност да се изяснят миграциите и контактите, формирането на народи от различни компоненти и превратности на историята, понякога невидими за перото на древните автори.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights