22.06.2024 | 18:57

ДРАМАТИЧНАТА КАНТАТА „КАРМИНА БУРАНА“ С ИЗГРЯВАЩАТА ОПЕРНА ЗВЕЗДА АЛЕКСАНДРИНА МИХАЙЛОВА – АКЦЕНТ В МТФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“

Маестра Бисера Чадловска: „Кармина Бурана“ е без конкуренция
В соловите партии посрещаме изгряващата оперна звезда Александрина Михайлова, Александър Баранов и Иво Йорданов
„КАРМИНА БУРАНА“ – АПОТЕОЗ НА ЖИВОТА
На 12 юни във Варна ще прозвучи в концертно изпълнение „Кармина Бурана“, драматичната кантата на Карл Орф за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър. Буквалното значение на заглавието е „Песни от Бойерн“ – областта, където са намерени средновековните ръкописи, вдъхновили композитора за написването на творбата през 1937 г. Те съдържат уникална светска поезия на анонимни автори от ХІІ и ХІІІ в., възпяващи радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливия характер на човешката съдба. Самият Карл Орф с право смята своята „Кармина Бурана“, един истински апотеоз на живота, за най-успешното си произведение: “Може да унищожите всичко, което съм писал досега“, пише той на издателя си.

„Кармина Бурана“ 2024 г. е съвместен проект на Държавна опера Варна и МТФ „Варненско лято“, в който под диригентската палка на Бисера Чадловска и режисурата на Деян Прошев от Националната опера и балет на РС Македония, хорът и оркестърът на Държавна опера Варна и хорът на Варненската детско-юношеска опера ще пресъздадат зашеметяващата енергия, вложена от композитора в произведението. В соловите партии ще се изявят изгряващата оперна звезда, дебютирала вече в Миланската скала – сопраното Александрина Михайлова, тенорът Александър Баранов и баритонът Иво Йорданов.
МАЕСТРА БИСЕРА ЧАДЛОВСКА: „КАРМИНА БУРАНА“ Е БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ


Малко преди да застане на диригентския пулт за поредната репетиция, маестра Бисера Чадловска говори за специалното очарование на „Кармина Бурана“: „Неслучайно „Кармина Бурана“ е една от най-популярните музикални творби, писани някога. Откъси от нея звучат в безброй филми, събития, реклами и какво ли още не. Ако има творба, позната на огромна част от хората по света, това без конкуренция е „Кармина Бурана“. Невъзможно е нейната мощ да не ви докосне, дори да сте абсолютен лаик, незапознат със същността ѝ. Най-голямото предизвикателство за диригента при изпълнението на кантатата е да се улови именно есенцията на силата на тази музика. Партитурата е изключително ясна и съвършена. Бих казала, че най-тежка е задачата на хора, който изпълнява основна роля в творбата. Самата кантата е написана на три езика: латински, немски, който се говори в късното Средновековие, и старофренски. Разбира се, никак не е лесно да се пее на три изчезнали езика, които скоро никой няма да познава.
Аз и друг път съм работила с оркестъра на Държавна опера Варна и трябва да кажа, че винаги се радвам на много топло посрещане. Оркестърът притежава висок професионализъм, винаги е на нивото на задачата и всеки път с нетърпение чакам да застана пред тях на диригентския пулт. С хора съм имала възможност да работя веднъж, в операта „Турандот“, и съм със същите впечатления. Вярвам, че популярността на „Кармина Бурана“ и този път ще препълни залата и ще завладее публиката със своята емоция“, убедена е маестра Бисера Чадловска.

АЛЕКСАНДРИНА МИХАЙЛОВА


Сопраното Александрина Михайлова, възпитанички на Райна Кабаиванска, притежава изключително красив глас, с мек тембър и голям диапазон, с рафинирана динамика на изпълнението – от пианисимо до форте. Тези качества се оценяват и ѝ носят награди от международните певчески конкурси „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др. След дебюта ѝ в Софийската опера и балет като Лиу от „Турандот“ на Пучини, излиза за пръв път и на сцената на Ла Скала в Милано като Каролина в операта „Тайната сватба“ на Чимароза. Младата певица участва и в много концерти, сред които се открояват концертното изпълнение на „Бохеми“ във Филхармоничния театър на Верона, концертът с Томас Хемпсън и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров в зала „България“, концертите „Serata Belcanto с артисти от Школата Кабаиванска“ в Академия Санта Чечилия в Рим и в „Опера Бастий“ в Париж през 2023. Александрина Михайлова, която отскоро вече е солистка на Държавна опера Варна, освен в „Кармина Бурана“ на 12 юни, ще пее и в Оперната гала, с която на 15 юни се открива XV издание на Опера в Летния театър – Варна 2024.

КАРМИНА БУРАНА

драматична кантата от Карл Орф
Мултимедиен концерт
Диригент Бисера Чадловска
Режисьор Деян Прошев
Солисти:
Александрина Михайлова – сопран
Александър Баранов – тенор
Иво Йорданов – баритон
С участието на оркестър и хор на Държавна опера Варна, хор на Варненската детско-юношеска опера

12 юни, 19.00, Държавна опера Варна
Съвместен проект с МТФ «Варненско лято» 2024

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights