23.02.2024 | 13:29

Драматичният театър в Благоевград с премиера на грандиозния спектакъл „Метаморфози“ в София

Снимка: Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград

Най-новото заглавие в репертоарната програма на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград ще направи своята премиера на Софийска сцена през месец февруари. Грандиозният спектакъл „Метаморфози“ се базира на един от най-емблематичните текстове на класическата литература. Произведението на Овидий описва историята на света от сътворението му до освобождението на Юлий Цезар в рамките на свободната митично-историческа рамка. Творбата на Овидий се превръща в един от основните извори при опознаването на древногръцката и римската митология.

Екипът на спектакъла включва имената на едни от най-изявените и награждавани творци на съвременния български театър. Режисьор е Стайко Мурджев – едно от най-отличаваните имена в гилдията с десетки номинации и награди. Неговите спектакли са сред любимите на публиката в цялата страна. Сценографията и костюмите са дело на Никола Налбантов, а композитор е Петър Дундаков, които също бяха сред номинираните на миналогодишните театрални награди ИКАР.

Хореограф е Станислав Генадиев, а по видео дизайна работи Владислав Илиев. Като асистент-режисьор и асистент-сценограф работят Николай Йорданов и Калоян Вешков.
„Метаморфози“ е един своеобразен канон на древногръцкия мит разказан през римското разбиране на мита. Режисьорът споделя, че „това е една съкровищница на човешките ценности, събрала в себе си много красота, но и много сериозни проблеми за времето на Овидий, но валидни и за днес. Метаморфозата е нещо много особено – тя е най-голямата надежда на нашето време, защото нищо не върви само напред или само назад, всичко се трансформира. И трябва да знаем, че в един момент това нещо, наречено метаморфоза, ни очаква.“

Актьорите, които се впускат в изследването на митовете на един от емблематичните текстове на класическата литература, са: Калин Врачански, Гринго-Богдан Григоров, Йордан Ангелов, Мария Манолова, Недиляна Павлик, Теодор Ненов, Лора Христова, Катя Иванова, Димитър Стойнов, Марин Рангелов, Гергана Цакова, Константина Георгиева, Кънчо Кънев, Пепа Манева, Албена Чобанова, Жанет Керанова, Борис Върбанов, Теодор Куков.

Спектакълът „Метаморфози“ може да гледате на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ на 20 февруари от 19:30 часа.

Повече информация относно спектакъла и продажбата на билети може да откриете на Фейсбук страницата на театъра: Facebook или да се свържете по мейл – blag.theater@gmail.bg

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights