23.07.2024 | 14:14

Драматичният театър Търговище закрива успешно творческия сезон 2023/2024

Държавен драматичен театър Търговище, снимка: "Подиум"

Фокурът през този сезон бе „Земята“
Какво се случи?
ПЕТ ПРЕМИЕРНИ ЗАГЛАВИЯ:
☑️ „ЗЕЛЕНАТА КОТКА“ от Елизе Вилк (реж. Любомир Колаксъзов)
☑️ „ВРЕМЕВО ОТКЛОНЕНИЕ“ от Иван Димитров (реж. Александър Беровски)
☑️ „ОТ УМЕН, ПО – ГЛУПАВ“ от Стефан Стоянов (реж. Съби Събев)
☑️ „КАПАН ЗА ТЪПАЦИ“ от Жан – Пиер Мартинез (реж. Владимир Петков)
☑️ „СТРАСТ ПОД БРЯСТОВЕТЕ“ от Юджийн О’Нийл (реж. Денислав Янев)
🔳 Четири от заглавия се поставят за 1-ви път на сцена в България, като две от тях са на млади български автори.
🔳 Актьорите Георги Начов и Калина Миланова, възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Театрален колеж „Любен Гройс“, направиха своя дебют като част от трупата.
🔳 Театърът беше домакин на 23-тото издание на Международния театрален фестивал „ВЪЛШЕБНАТА ЗАВЕСА„, което получи широко внимание не само в българските медии, но и в чуждестранни портали за култура.
🔳 Вторият национален Конкурс за съвременна драматургия за млади зрители „ЗЕЛЕНАТА КОТКА“ излъчи победител в лицето на Петя Башева и пиесата й „Син кит“. Сценичната реализация на текста предстои в следващия сезон.
🔳 Танцовият ни пърформънс „ВРЪЗКИ“ (Реж. Неделя Ганчева) имаше среща с румънска публика в рамките на двудневния си гастрол на сцената на Драматичен театър ‘Йон Д. Сърбу“, Петрошани.
🔘 Споразумение за бъдещо сътрудничество беше договорено между ДТ – Търговище, България и Театър „Тони Буландра“ – Търговище, Румъния.
🎭 Всичките позитивни емоции и отзиви около столичните ни и извънстолични гастроли през изминалия сезон няма как да бъдат описани тук, затова оставаме с приятния спомен за тях и се надяваме отново да се срещнем с вярната ни публика през Септември.
Нови и интересни заглавия ви очакват през следващия сезон с фокус „Духът“, това ни уверяват от Държавния драматичен театър в Търговище.

Снимки и колаж: ДТ Търговище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights